Societatea de Stiinte Matematice din Romania este una dintre cele mai vechi organizatii profesionale din Romania si una din cele mai vechi societati de matematica din Europa.
Scopurile Societatii sunt promovarea si raspandirea cunostintelor matematice, indrumarea si sprijinirea cercetarilor originale din aceasta ramura de stiinta, cultivarea in randurile tineretului a interesului pentru matematica.
Societatea de Stiinte Matematice din România (SSMR) este continuatoarea Societatii Gazeta Matematica (SGM), înfiintata în decembrie 1910, prin legea 3798 din 18 decembrie 1910, publicata în Monitorul Oficial din 25 decembrie 1910. Scopul SGM era raspândirea gustului pentru studiul stiintelor matematice si îndrumarea cercetarii originale relative la aceasta ramura de stiinta.
Înfiintarea SGM a fost precedata de existenta efemera a Societatii Amicii Stiintelor Matematice (1894) si a înfiintarii Societatii Române de Stiinte (1897-1949).
Pâna în 1949 activitatea SGM a fost centrata pe editarea Gazetei Matematice, care apare fara întrerupere din 1895.
Dupa 1949 societatea a purtat diferite denumiri. Din 1990 se numeste Societatea de Stiinte Matematice din Romania. La 3 octombrie 2000, prin hotarârea Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti, SSMR a fost declarata succesoarea Societatii Gazeta Matematica.
Scopul Societatii este:
-
cultivarea si raspândirea cunostintelor matematice;
-
îndrumarea cercetarilor originale si a educatiei matematice;
-
militarea pentru recunoasterea rolului Matematicii în societatea româneasca.
Îi rugăm pe toţi colaboratorii noştri să ne sprijine pentru a putea completa acest tabel cu alte subiecte susţinute în alţi ani, la această fază a Olimpiadei Naţionale de Matematică. În acest sens, vă rugăm să ne trimiteţi o arhivă .zip pe adresa de mail profudemate[at]yahoo.com. Vă mulţumim!