Publicata pe 17.07.2008 12:30 | 2454 de afișări

CE FACULTATE TREBUIE SA TERMINI PENTRU 1.000 DE EURO PE LUNA LA PRIMUL JOB

Admitere 2008-2009Photobucket

ADMITERE 2008: CE FACULTATE TREBUIE SA TERMINI PENTRU 1.000 DE EURO PE LUNA LA PRIMUL JOB

Absolventii de automatica si calculatoare, cibernetica, limbi straine rare sau finante-banci pot castiga 1.000 de euro net pe luna din primul an de activitate profesionala, scrie suplimentul Profesii.

Peste 172.000 de absolventi de bacalaureat sunt in aceste zile in fata unei decizii care le va marca intreaga viata: inscrierea la facultate, pe cele 62.000 de locuri din univeristatile de stat sau private. Dar care sunt facultatile care au cei mai bine platiti absolventi? Conform unei cercetari facute de ZF, absolventii de de automatica si calculatoare, cibernetica, limbi straine rare sau finante-banci pot castiga 1.000 de euro net pe luna la primul job.

Un salariu de 1.000 de euro pe luna pentru un proaspat absolvent de facultate reprezinta o suma consistenta, in conditiile in care salariul mediu net lunar pe economie a fost in primele patru luni ale anului de aproximativ 1.200 de lei (332 de euro).

"Absolventii de cibernetica din ASE sau cei de la automatica din Politehnica pot sa castige fara probleme 1.000 de euro pe entry level. Totusi, pentru a avea certitudinea unui salariu de 1.000 de euro, in general, un absolvent trebuie sa aiba o experienta de 2-3 ani, adica sa fi lucrat inca din facultate", declara Irina Stoian, HR manager al companiei de credite de consum Cetelem.

Din cei 16.000 de studenti care termina Academia de Studii Economice (ASE) din Capitala in 2008, 1.400 sunt absolventi de cibernetica. "Aproximativ 25-30% dintre absolventii ASE din ciclul de patru ani lucreaza inca din timpul facultatii. Absolventii de cibernetica isi gasesc destul de usor un loc de munca in companii de genul IBM sau Oracle si pornesc cu salarii de la 1.000-1.500 de euro", spune Gheorghe Rosca, rectorul ASE.

Producatorul de software Adobe este unul dintre angajatorii din IT&C care ofera un salariu de 1.000 de euro pentru studenti sau absolventi de facultate. "In general, cei mai multi dintre tinerii fara experienta pe care ii recrutam sunt studenti sau absolventi de Politehnica si ASE. Acest lucru nu reprezinta o regula, insa. De exemplu, printre angajatii nostri se numara si un absolvent de Conservator", afirma Delia Blajan, human resources manager al Adobe Systems Romania. In acest an, 480 de studenti au absolvit cursurile facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucuresti.

"Foarte multi dintre studentii din anii terminali lucreaza, fie in tara, in companii importante din domeniu, fie in strainatate", afirma un reprezentant al facultatii.

"Profitabilitatea" unor specializari in detrimentul altora este data de stadiul in care se afla piata fortei de munca la un moment dat. In prezent, cele mai afectate de deficitul de personal sunt industria de IT&C, spre care se indreapta absolventii de automatica si calculatoare si cibernetica, cea de constructii si real estate - unde se cauta specialisti cu background in inginerie sau muncitori calificati, dar si centrele de servicii si outsourcing, care vaneaza absolventi de facultati de limbi straine rare.

De fapt, in contextul deficitului de personal tehnic de pe piata, orice specializare din zona de inginerie devine profitabila pe termen lung. "Nu cred ca ai cum sa dai gres cu profil tehnic in cariera.Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
facultate, job, admitere, automatica si calculatoare, cibernetica, limbi straine rare, finante-banci, salariu, 1.000 euro, angajare,
© 2006 - 2022 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro