Bac-ul 2008 chemat din nou la tribunal
Profesorul Gheorghe Radulescu spune ca ordinul privind organizarea Bac-ului de anul acesta încalca legile educatiei, oficialii din minister sustin ca examenul a fost legal
Profesorul Gheorghe Radulescu va da în judecata Ministerul Educatiei pentru revocarea ordinului de ministru privind organizarea examenului de Bacalaureat 2008.
Gheorghe Radulescu a declarat ieri ca a depus la ministerul de resort o sesizare catre ministrul Cristian Adomnitei prin care îi cere acestuia sa revoce ordinul. Motivatia profesorului e ca ordinul încalca legile educatiei în vigoare.
Astfel, metodologia pentru Bacalaureatul 2008 prevede la articolul 79 ca profesorii care participa la examen sa fie cercetati disciplinar de catre inspectoratul scolar. Legea învatamântului si statutul personalului didactic arata însa ca dascalii trebuie sa raspunda disciplinar în fata unei comisii din cadrul scolii unde predau, indiferent de ipostaza în care se afla.
Ordinul nu poate trece peste legea organica
Profesorul Radulescu a declarat ca va ataca în contencios administrativ ordinul ministrului din cauza ca acesta prevede sanctiuni pentru profesorii evaluatori care nu sunt incluse în Statutul Personalului Didactic si nici în Legea Învatamântului.
„Un ordin de ministru este doar un act administrativ si nu poate sa deroge de la lege, care este una organica, validata de Parlament prin vot", a spus Mihaela Stanculescu, avocatul care îl reprezinta pe Radulescu.
La rândul sau, profesorul Radulescu a mai spus ca prevederea privind sanctiunile exista atât în metodologia pentru examenul din 2007, cât si în proiectul pus în dezbatere pentru organizarea Bacalaureatului 2009.
Supervizare de la juristii din minister
În replica, secretarul de stat pentru învatamântul preuniversitar, Zvetlana Preoteasa, sustine ca „ceea ce face profesorul Radulescu e de neadmis pentru un profesor". „Metodologia de Bacalaureat e lege si a fost supusa dezbaterii publice timp de 30 de zile. Domnul Gheorghe Radulescu, care s-a propus singur sa participe la Bac ca profesor corector, a semnat o declaratie prin care se angaja ca si-a însusit metodologia si ca o va respecta", a spus Zvetlana Preoteasa.
Aceasta a mai spus ca, odata ce serviciul juridic al ministerului si-a pus semnatura pe ordin, acesta e perfect legal. „Nu poate sa fie un ordin de la minister care sa încalce legea", a precizat Preoteasa. Secretarul de stat a mai spus ca metodologia privind Bacalaureatul din acest an a fost pusa în dezbatere publica în luna august a anului 2007.
Actiunea e tardiva
Iosif Baciu, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice si vicepresedintele Colegiului Consilierilor Juridici din România, sustine ca, întrucât ordinul n-a fost contestat anul trecut, atunci când a fost publicat, ramâne la latitudinea instantei daca va admite actiunea.
În cazul în care instanta va admite speta, valabilitatea examenului de Bacalaureat din 2008 este sub semnul întrebarii.
Daca ordinul n-a fost contestat în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, atunci actiunea de acum e tardiva. Trebuie sa demonstrezi în instanta ca n-ai cunoscut legea Iosif Baciu, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice