Aceasta teorema se aplica si în relatiile cu personalul din unitatea scolara. În scoala trebuie indusa ideea ca acest adevar are statut de axioma si ca oricine intra în acest micro-sistem trebuie sa-l respecte sau sa... plece.
Sentimentul de frica se creeaza automat atunci când, cu ajutorul conducerii scolii, grupul înca minoritar, pune mâna pe pârghii importante cum ar fi comisiile formate la nivelul unitatii.
Privilegiile curg: întârzieri repetate si tolerate, ore neefectuate, responsabilitati ignorate sau prost facute, dar cu ...magna cum laude...
Pionul principal în aceasta activitate îl are elementul central al trinomului, adica, revenind la exemplul dat în episodul anterior, profesoara de germana. Aceasta trebuie sa fie extrem de rea si de activa. Trebuie sa lase tot timpul senzatia ca este o... nerazbita. Cei care nu o asculta nici nu stiu ce risca!
Ea are capacitati supranaturale pentru unii, poate sa motiveze parintii sa ceara schimbarea unui profesor de la clasa, pentru ca asa vrea ea, poate sa influenteze conducerea scolii sa cerceteze disciplinar un coleg care nu se supune...
Motive?!... Am uitat sa va spun nu trebuie sa existe motive... e la îndemâna lor sa falsifice acte ca sa sanctioneze oameni.
Cei care sunt cuminti primesc firimiturile si se multumesc cu asta, pentru linistea lor, si vin uneori sa le ciuguleasca din palma.
Ei nu trebuie condamnati, nu e vina lor, sunt oameni slabi pe care frica îi paralizeaza. Dar ce ne facem cu cei care o fac pentru interese meschine, personale?!
Draga cititorule, dupa acest rezumat e clar ca nu trebuie sa ai capacitati supranaturale! Noi acum, stim asta! Manipu-relatia cu parintii e mai usor de înteles, daca va relatez cum se formeaza clasele de intensiv germana. Ce nu face parintele pentru binele copilului sau?!
Voi prezenta pe larg acest amanunt în episodul urmator, ca sa întelegeti ce a simtit un copil care a auzit, la iesirea de la examenul de germana, colegi care se bucurau ca:... le-au picat exact subiecte pe care le facusera cu... profesoara de germana. Oare... la care profesoara de germana se refereau?!...
Va urma!
Episodul I poate fi citit AICI.