Reactia sindicatelor din invatamant la planul de masuri propus de Funeriu
Liderul Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, a declarat dupa discutiile cu ministrul Educatiei, ca aplicarea Legii Salarizarii Unitare ad literam ar duce la pierderea a 40-50% din venituri, ceea ce e în contradictie cu toate declaratiile pe care le fac cei din Guvern.
Liderul Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, a declarat dupa discutiile cu ministrul Educatiei, ca Ordonanta de Urgenta care prevede reducerea a 15.000 de posturi din învatamânt nu are nicio fundamentare si ca vine sa loveasca în interesele celor care lucreaza în învatamânt.
"Sub nicio forma nici nu discutam masurile respective pe care le preconizeaza a le lua Ministerul Educatiei, acestea nu fac altceva decât sa diminueze cheltuielile de personal. Nu au nicio legatura cu calitatea sau reforma în învatamânt. Toate aceste masuri ar fi trebuit sa fie ulterioare unei reforme în învatamânt. Noi consideram ca în acest moment suntem singurul domeniu dintre bugetari atacat, spre deosebire de alte sectoare din domeniul bugetar care nu au facut altceva decât sa îsi multiplice numarul de salariati", a adaugat Gheorghe Isvoranu.
"Legea Salarizarii Unitare nu se stie cum se aplica. Aplicarea acesteia ad literam ar duce la pierderea a 40-50% din venituri, în contradictie cu toate declaratiile pe care le fac cei din Guvern. Noi, cei din învatamânt, ne pierdem toate drepturile pe care le-am câstigat dupa 1990. Practic este desfiintat statutul personalului didactic. Federatia Spiru Haret va ataca toate hotarârile luate de Ministerul Educatiei", sustine liderul Federatiei Spiru Haret.
Aurel Cornea, FSLI: Vom ataca la Curtea Constitutionala ordonanta care prevede reducerea numarului profesorilor
Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt considera ca Ordonanta de Urgenta 114 care prevede reducerea numarului angajatilor din educatie, nu este de natura sa duca la îmbunatatirea actului de învatamânt, a precizat liderul Aurel Cornea. Sindicalistii din FSLI sustin ca dupa 18 ani de tranzitie, sistemul de învatamânt trebuie sa fie reformat.
"Am fost singura categorie socio-profesionala care a scos de pe piata 19.000 de profesori. Nu am negat acest document (ordonanta de urgenta - n.r.), dar nu îl vom sustine si îl vom ataca la Curtea Constitutionala prin Avocatul Poporului", a anuntat Cornea.
Referitor la proiect de buget pe 2010, liderul FSLI a completat ca acesta reprezinta 6% din PIB si ca a fost construit la indicatiile FMI. "În opinia noastra, acest buget ne dezavantajeaza. Banii pentru salarii s-au redus si au crescut exponential cei pe care trebuie sa-i recuperam prin activitatea extrascolara sau de cercetare. Situatia ne îngrijoreaza si nu duce la terminarea în conditii bune a anului scolar", a complatat Cornea.
Cât priveste oronanta de urgenta, aceasta a fost criticata de sindicalisti. Prin aceasta ordonanta, Ministerul Educatiei a propus o serie de masuri, printre care: cresterea numarului de ore în cazul directorilor, profesorii si învatatorii cu grad didactic unu sa nu mai aiba norma redusa de la 18 la16 ore sau comasarea unitatilor de învatamânt. " S-a hotarât ca pâna saptamâna viitoare sa se transfere cifrele Inspectoratelor Scolare si sa se caute solutii", a conchis Aurel Cornea.
Constantin Ciosu, FEN: Scaderea numarului de elevi nu justifica 15.000 de disponibilizari în Educatie
"Scaderea numarului de elevi nu justifica 15.000 de disponibilizari în Educatie", a spus la Realitatea FM Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale. "Numarul personalului din învatamânt în momentul de fata este calibrat exact pe numarul elevilor pe care îi avem", a completat Ciosu.
Dupa 20 de ani de scaderi demografice, când numarul elevilor a ajuns de la 4,87 de milioane în 1990 la 3,33 milioane în 2009. Guvernul a anuntat reducerea numarului de posturi din preuniversitar cu 15.000, fara legatura însa cu logica demografica, ci cu ratiunile economice, considera sindicalistii.
Sursa:
Realitatea.net