Publicata pe 02.12.2009 10:20 | 5145 de afișări

Nici pomeneala de teste tip PISA

Teapa pentru clasa a VIII-a. Subiectele de la evaluare au continuturi ce nu se regasesc in manuale.

Modelele de subiecte pentru evaluarea a peste 8.000 de elevi de clasa a VIII-a, in vederea admiterii in liceu, au continuturi care nu se regasesc in programa scolara si manuale. Nu sunt teste tip PISA, asa cum anuntase fostul ministru al educatiei Ecaterina Andronescu. Evaluarea se face pe o materie nestudiata.

banerModelele de subiecte pentru evaluarea nationala pe care elevii clasei a VIII-a o vor sustine în anul scolar 2009-2010, publicate pe site-ul Ministerului Educatiei, http://subiecte2010.edu.ro, contin structura unor subiecte care nu se regasesc in programa scolara. La Limba si literatura româna sunt prezentate doua modele de subiecte. Punctajul maxim este 90, zece puncte se acorda din oficiu, iar nota finala se obtine prin împartirea la zece a punctajului obtinut.

In ambele modele, la subiectul al doilea, elevilor li se prezinta cate un fragment din texte nonliterare, mai exact din articole aparute in presa si semnate de doi autori necunoscuti. La unul dintre enunturi, elevul trebuie sa scrie, printre altele, cine este autorul articolului si din ce revista a fost selectat fragmentul.

“Este o prostie, o aberatie sa dai din «ilustri» autori necunoscuti, despre care copiii nu au nici un fel de notiune, deoarece acestia nu sunt cuprinsi in programele scolare si manuale.

Este logic pentru toata lumea ca evaluarea candidatilor se face pe baza a ceea ce au invatat si studiat in clasa.

In consecinta, aceste subiecte intra in contradictie cu programele si manualele existente. Vrei o evaluare europeana, dar pe baza unor programe depasite”, ne-a declarat Ioana Triculescu, profesor de catedra la Liceul “G. Moisil” din Capitala.

Cand s-a stabilit schimbarea structurii de evaluare a absolventilor de clasa a VIII pentru admiterea in liceu, fostul ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca tezele unice vor fi inlocuite cu teste tip PISA. “Nici pomeneala de teste tip PISA."

Daca observati cu atentie, aceste modele de subiecte sunt identice cu cele de anul trecut, singura modificare fiind ca cerintele se extind pe materia studiata in clasele V-VIII. Ecaterina Andronescu a mintit cand a spus ca se vor aplica teste tip PISA. Prin aceste modele s-a facut o grava eroare de fond si copiilor li se vor da din autori care nu se regasesc in programa scolara”, a explicat Gheorghe Radulescu, profesor de romana la Liceul “George Enescu” din Bucuresti.

Analiza despre ferocitate si huzur

Într-unul dintre modele, cerintele la primul subiect sunt legate de un fragment din poezia “Noapte de iarna”, de George Toparceanu.

Elevii trebuie sa explice, în maximum cinci rânduri, semnificatia versurilor “Cad din cer margaritare / Pe orasul adormit”, sa redacteze o compunere de 10-15 rânduri în care sa prezinte semnificatia titlului poeziei “Noapte de iarna” prin raportare la continutul citat, sa transcrie din textul dat trei structuri specifice descrierii, care sa contina perechea substantiv-adjectiv, sa selecteze trei personificari din text, sa desparta în silabe si sa identifice cuvinte care apartin câmpului lexical al iernii.

Cei care rezolva corect toate cerintele vor primi la acest subiect 42 de puncte. În subiectul doi este dat un fragment din articolul “Cu bicicleta în tara apelor”, scris de Bogdan Greavu si publicat în revista Terra Magazin.

Elevii trebuie sa spuna cine este autorul articolului, din ce revista a fost selectat fragmentul, localitatile de pe traseul de excursie, modalitatile de informare consultate de autor pentru calatoria în delta.

De asemenea, elevii trebuie sa exprime, într-o compunere de 10-15 rânduri, opinia despre dificultatile calatoriei cu bicicleta prin Delta Dunarii. Punctajul maxim la acest subiect este 36.

În al doilea model de subiect pentru evaluarea nationala, MECI propune doua fragmente, unul din “Broasca cea fermecata”, text cules de Petre Ispirescu, la Subiectul 1, si altul din articolul “Între ferocitate si huzur”, scris de Alexandru Marinescu si publicat în revista Terra Magazin, la Subiectul 2.

La acest din urma subiect, elevii trebuie sa formuleze câte un enunt în care sa numeasca elementele care privesc articolul citat, precum revista din care a fost selectat fragmentul, zona geografica în care traiesc leii si animalele salbatice care nu pot fi vânate de lei si sa selecteze structurile/grupurile de cuvinte care contin observatiile biologilor asupra leilor din Serengeti.

În modelul de barem de corectare, MECI nu noteaza însa ca exemplu de raspuns revista din care a fost selectat fragmentul, asa cum apare în cerinta, ci autorul articolului. O alta cerinta este redactarea unei compuneri de 10-15 rânduri, în care elevul sa relateze o întâmplare, reala sau imaginara, petrecuta în timpul vizitei la o gradina zoologica.



Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
subiecte, evaluare, programa admitere, neconcordanta, Pisa, materie nestudiata, texte nonliterare,
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro