Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a făcut un pas înapoi anunţând un termen realist – octombrie 2018 – pentru elaborarea unei noi legi a Educaţiei şi precizând că va colabora cu preşedinţia, care derulează un demers similar.
Imediat după preluarea mandatului, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a bulversat învăţământul românesc prin anunţul că intenţionează să redacteze o nouă Lege a Educaţiei în numai câteva luni. Pavel Năstase nu a oferit, în februarie, aproape nicio informaţie legată de modificările de substanţă pe care vrea să le aducă educaţiei şi nu i-a nominalizat pe cei implicaţi în elaborarea actului normativ.
Cum au căzut la pace
Graba lui Năstase a avut semnificaţia unei concurenţe făcută lui Klaus Iohannis care a iniţiat, în 2016, proiectul „România educată”. După un an de dezbateri, proiectul preşedintelui a ajuns la creionarea primelor concluzii. Într-un răspuns oferit „României libere“, Preşedinţia a criticat, la 1 martie, iniţiativa pe repede-înainte a Ministerului Educaţiei explicându-ne că: „orice schimbare legislativă în acest domeniu ar trebui să fie pregătită prin evaluarea impactului legislaţiei actuale, clarificarea direc-ţiilor de viitor asumate de societate şi a viziunii pe termen lung. …Considerăm că ar fi o mare greşeală să se legifereze o nouă schimbare, asumată doar de o parte a societăţii sau a eşichierului politic, fără a avea la bază o viziune şi o strategie asumate de întreaga societate”.