Senatorii au decis, miercuri, ca statul sa asigure, din anul scolar 2015-2016, finantarea de baza si pentru învatamântul particular preuniversitar, si au adoptat în acest sens, un amendament la o ordonanta de urgenta care prevede, printre altele, si modificari la Legea învatamântului, informeaza Mediafax.
”Începând cu anul scolar 2015-2016, statul asigura fara discriminare din punct de vedere al formei de organizare a învatamântului - de stat, particular sau confesional, pe fiecare nivel de structurare a învatamântului preuniversitar, finantarea de baza reglementata de art. 9 alin. (2) si art. 101 alin. (2) din Legea educatiei nationale 1/2011", prevede amendamentul propus plenului de senatorul PSD Ovidiu Dontu.
Ordonanta de urgenta 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice în anul 2015 prevedea amânarea pâna la 31 decembrie 2016 a aplicarii prevederii din Legea învatamântului prin care statul era obligat sa asigure finantarea de baza pentru toti prescolarii si elevii din învatamântul general obligatoriu de stat, particular si confesional acreditat.
Initiatorul modificarii, Ovidiu Dontu, a argumentat, în raport, necesitatea adoptarii ei, prin a sublinia ca este normal ca pentru elevii care sunt cuprinsi în sistemul de învatamânt prin frecventarea cursurilor la scoli sau licee particulare acreditate, statul sa suporte o parte din cheltuielile de scolarizare a acestora, cheltuieli care s-ar fi facut oricum daca acestia ar fi fost prezenti în sistemul de învatamânt de stat.
”Obligatia de scolarizare a tinerilor pentru cei 11 ani de scoala apartine statului, iar faptul ca acestia opteaza pentru un sistem privat de învatamânt nu este suficient pentru a decadea din calitatea de titulari ai dreptului la învatatura, stipulat de Constitutia României”, a sustinut senatorul.
Proiectul urmeaza sa fie dezbatut de Camera Deputatilor, care este for decizional.