BACALAUREAT 2014. Examenul de bacalaureat este în pericol pentru ca tot mai multe cadre didactice refuza sa faca parte din comisiile de examen, deoarece sunt platite cu sume derizorii, sustin reprezentantii FSLI, care cer Guvernului suplimentarea acestor fonduri.
BACALAUREAT 2014. Conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI) arata miercuri, într-un comunicat de presa, ca primeste zilnic semnale de la liderii sindicatelor afiliate, care atentioneaza ca tot mai multe cadre didactice nu mai doresc sa faca parte din comisiile de bacalaureat, considerându-se umilite prin banii primiti ca supraveghetori si evaluatori, în conditiile în care responsabilitatea este foarte mare.
"Un profesor primeste 19 lei/zi pentru asistenta si trei lei pentru o lucrare corectata la acest examen de bacalaureat. Cum sa nu se se simta umiliti? Cum sa fie ei motivati cu aceasta suma? Cum sa doreasca ei sa faca parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensa pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuti, care au aruncat o pata de noroi asupra întregului învatamânt din România?", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.
Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt avertizeaza ca examenul de bacalaureat, care va începe saptamâna viitoare, este în pericol. În acest context, FSLI cere Guvernului sa gaseasca o solutie pentru suplimentarea sumelor acordate cadrelor didactice din comisiile de bacalaureat.
De asemenea, conducerea FSLI sustine ca un alt motiv de nemultumire este legat de lipsa fondurilor pentru acordarea integrala a drepturilor salariale obtinute prin sentinte judecatoresti.
"Solicitam luarea masurilor care se impun pentru plata integrala a drepturilor salariale câstigate prin instanta, aferente trimestrelor I si II ale anului 2014. Altfel, riscam sa nu avem cu cine sustine acest examen important din viata copiilor nostri", potrivit sursei citate.
CALENDAR BACALAUREAT 2014
26 – 30 mai Înscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
30 mai Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
10 – 12 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna – proba A
1 – 13 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna – proba B
16 – 20 iunie Evaluarea competentelor digitale – proba D
23 – 27 iunie Evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala – proba C
30 iunie Limba si literatura româna – proba E)a) – proba scrisa
1 iulie Limba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa
2 iulie Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa
4 iulie Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa
7 iulie Afisarea rezultatelor (pâna la ora 12:00)
7 iulie Depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00)
8 -10 iulie Rezolvarea contestatiilor
11 iulie Afisarea rezultatelor finale