Efectele promovabilitatii la Bac: Licee cu clase mai putine din 2012
Liceele cu promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat din 2011 vor elabora pentru clasa a IX-a un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa, potrivit metodologiei Ministerului Educatiei privind cifra de scolarizare în anul de învatamânt 2012-2013.
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a elaborat Metodologia pentru fundamentarea cifrei de scolarizare si stabilirea retelei unitatilor de învatamânt preuniversitar de stat pentru anul scolar 2012-2013.
Astfel, unitatile de învatamânt de nivel liceal cu promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 "vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa". Unitatile de învatamânt de nivel liceal unice la nivel de localitate, precum si cele care au câte o clasa a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a sunt exceptate de aceste reglementari.
Pentru anul scolar viitor, propunerile pentru proiectul planului de scolarizare si al retelei unitatilor de învatamânt preuniversitar se vor elabora de inspectoratele scolare. Fiecare inspectorat scolar va realiza un studiu prin care va fundamenta proiectul planului de scolarizare din perspectiva argumentelor pedagogice, psihologice, sociologice si economice.
Studiul va urmari analiza posibilitatilor de cuprindere a absolventilor claselor a VIII-a în ciclul inferior al liceului, în functie de oferta educationala. De asemenea, studiul va urmari analiza optiunilor elevilor claselor a VIII-a si a optiunilor absolventilor scolilor de arte si meserii din învatamântul special, promotia 2012, pentru anul de completare (nivelul 2 de calificare), învatamânt de zi, în conformitate cu legislatia în vigoare.
Clasa pregatitoare se organizeaza în cadrul unitatilor de învatamânt preuniversitar cu personalitate juridica acreditate sau autorizate. Aceste clase pot functiona si la gradinite.
Inspectoratele scolare vor asigura înscrierea în clasa întâi a tuturor copiilor în vârsta de sapte ani si a copiilor în vârsta de sase ani împliniti pâna la data începerii anului scolar, daca acestia au frecventat grupa pregatitoare si daca exista solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali.
De asemenea, inspectoratele scolare vor organiza si înscrierea în clasa pregatitoare a tuturor copiilor în vârsta de sase ani împliniti pâna la data începerii anului scolar, daca nu au frecventat grupa pregatitoare, precum si a copiilor care împlinesc aceeasi vârsta pâna la sfârsitul anului calendaristic, daca exista solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali si daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.
Inspectoratele scolare înainteaza, pâna în 20 ianuarie 2012, spre avizare Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului reteaua scolara din raza lor teritoriala propusa de autoritatile administratiei publice locale, dupa consultarea unitatilor de învatamânt, a operatorilor economici si a partenerilor sociali interesati.