Profesorii sunt obligati, dupa legislatie, sa munceasca opt ore pe zi. Cine îi controleaza?
Teoretic, dascalii ar trebui sa lucreze 40 de ore pe saptamâna. Practic, în lipsa unui control riguros, fiecare lucreaza cât îl lasa constiinta. În scolile occidentale, cadrele didactice au program fix: încep la 7.00 sau la 8.00 dimineata si termina dupa opt ore.
În multe tari europene, dar nu numai, norma didactica e de 40 de ore. Programul e unul fix: începe la 7.00 sau 8.00 dimineata si se termina dupa opt ore. Norma didactica include atât cursurile efectiv predate la clasa (în medie 21-22 de ore), cât si pe cele de pregatire suplimentara cu elevii, de corectare a lucrarilor, de participare la sesiuni de pregatire pedagogica, sedintele cu parintii si activitatile extracurriculare realizate împreuna cu elevii.
Noua lege a Educatiei din România cuprinde la art. 262 reglementarea potrivit careia norma didactica a profesorului e de 40 de ore pe saptamâna, adica de opt ore pe zi. O astfel de prevedere a mai fost promovata în 1998, pe vremea când Radu Vasile era premier. Atunci a fost adoptata o ordonanta de urgenta prin care se stabilea timpul de lucru al profesorului la 40 de ore pe saptamâna.
Norma didactica includea atât cele 18 ore predate efectiv la clasa, cât si activitati complementare procesului de învatamânt - noua ore, trei-patru ore de pregatire metodica, doua ore de comunicare cu familiile elevilor, patru-cinci ore de evaluare a scolarilor (inclusiv cele petrecute în consiliile profesorale), o ora de dirigentie, precum si una-doua ore de serviciu pe scoala.
„Mergem pe încredere"
Practic însa, exceptând orele de predare la clasa, nimeni nu a tinut evidenta exacta a orelor lucrate de cadrele didactice. „În învatamântul românesc se prezuma faptul ca profesorii se pregatesc acasa. Mergem pe încredere, pentru ca nu putem controla. Fiecare munceste dupa cum îl lasa constiinta. Am fost 18 ani director de scoala si stiu ca nu toti dascalii respecta acest regim de lucru.
În Germania, de pilda, profesorul sta la scoala opt ore pe zi, fara discutie. Asa ar trebui sa fie si la noi", a declarat Stefan Vlaston, presedintele EDU CER. Vlaston a adaugat ca situatia nu poate fi generalizata. Printre profesorii care muncesc cel mai putin sunt si cei de sport: „Daca esti profesor de educatie fizica, ce lectie sa pregatesti?"
Marius Nistor, presedintele executiv al FSI Spiru Haret, sustine ca profesorii nu lucreaza opt ore la scoala pentru ca nu au spatii unde sa-si pregateasca lectiile. „În unele unitati se tin cursuri în doua-trei schimburi, unde sa stea sa-si faca planurile pentru ore?"
Nistor este nemultumit ca în ultima vreme, profesorilor li s-a lipit eticheta unor bugetari care muncesc 18 ore, dupa care „trântesc usa clasei si pleaca acasa":
„Nimeni nu tine cont ca dascalul gândeste subiectele pentru lucrari si teze, corectarea acestora mai ia si ea câteva ore. În weekenduri merge în excursii cu elevii, iar asta se face tot din bugetul lui de timp. Ca sa avem calitate, dascalii trebuie sa mearga la cursuri de formare profesionala, la Casa Corpului Didactic, de exemplu, si asta tot în timpul lui de lucru intra".
„Unii muncesc, altii, nu"
Faptul ca noua lege a educatiei precizeaza numarul de ore de lucru pentru dascali, nu înseamna ca acestia vor fi obligati sa stea în scoala 40 de ore pe saptamâna. „Nu avem de gând sa-i legam pe profesori de scaunul de la catedra!", a declarat Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educatiei.
Badea recunoaste ca exista dascali care „trag chiulul", dar spune ca nimeni nu poate preciza proportia acestora: „Unii muncesc, altii, nu. Directorii scolilor au instrumentele necesare pentru a contabiliza acest lucru, dar nu pot sa va spun daca exista vreun caz de profesor acuzat ca nu a respectat programul de 40 de ore pe saptamâna. Si nu am gasit în minister niciun studiu pe acest subiect".
Prin legislatia secundara ce urmeaza sa apara se va sti exact, sustine Oana Badea, câte ore lucreaza fiecare dascal. Secretarul de stat nu a vrut sa explice daca în viitor se va introduce un program fix de opt ore la scoala pentru dascali, asa cum se întâmpla în multe state occidentale: „Refuz sa raspund la aceasta întrebare", a replicat Oana Badea.
Cursurile noi presupun multa munca
În învatamântul superior, tot constiinta profesorului e cea care dicteaza orele de munca. „Sunt profesori care predau acelasi curs de ani de zile, în dorul lelii. Altii vin cu un curs nou în fiecare an. Ei bine, cursurile nou-noute manânca mult timp. Pentru ele, profesorul munceste în fiecare zi, chiar si la sfârsit de saptamâna", a spus Cristian Hatu, expert în educatie al Societatii Academice Române.
Cât lucreaza dascalii în alte tari
Daca în România numarul de ore lucrate de un profesor nu sunt contabilizate strict, în alte tari cadrele didactice au un program fix. În Coreea de Sud, dar si în Germania si SUA profesorii vin la scoala dimineata la ora 8.00 si lucreaza opt ore. Profesorii americani se plâng chiar ca media zilnica depaseste zece ore cu tot cu pregatirea lectiilor si consultatiile individuale acordate elevilor care nu reusesc sa asimileze suficient la clasa.
Schimbarile sociale au marit norma
Si profesorii din Marea Britanie sustin ca munca lor s-a extins mult, comparativ cu ceea ce era acum 10 ani, din cauza schimbarilor sociale. Parintii au tot mai putin timp pentru copii, asa încât dascalii sunt cei care suplinesc o mare parte din educatia de acasa. Pâna si pauzele de prânz, povestesc dascalii britanici, sunt petrecute alaturi de elevi.
Pentru munca lor, profesorii din Marea Britanie primesc un salariu de 1.800 de euro pe luna, fata de numai 200, în România. În Slovacia însa, unde salariile profesorilor sunt apropiate de cele din România, elevii s-au situat pe locul 38 din 68 de tari la ultimele testari PISA (evaluare standardizata international a elevilor din preuniversitar). Elevii români au ocupat locul 52. În urma scolarilor din România s-au plasat doar cei din doua state europene: Muntenegru si Albania.