Publicata pe 15.09.2010 23:48 | 2101 de afișări

Matematica, punctul forte al olimpicilor români

De ce nu mai avem elevi medaliati la olimpiadele internationale



"Rezultatele nu au mai fost aceleasi, dar fiecare generatie este diferita. Înca e bine ca avem copii care fac performanta."

Prof. Univ. Radu Gologan

Coordonatorul lotului olimpic de matematica al României


În primele noua luni ale acestui an, elevii români au obtinut doar 57 de distinctii la concursurile internationale. Scaderea este vizibila, daca facem comparatie cu rezultatele obtinute în 2008 (127 distinctii) si în 2009 (95 distinctii).


Anul acesta, la cele 12 olimpiade inter­na­ti­onale care s-au desfasurat (ur­mea­za sa mai aiba loc doar trei olimpiade - astronomie, astrofizica si stiinte pentru ju­niori), România a obtinut 55 de medalii, dintre care 11 de aur, 25 de argint si 19 de bronz, la care se mai adauga doua mentiuni. Fata de anul trecut, este evidenta scaderea, având în vedere ca în 2009 s-au obtinut 95 de distinctii. Comparativ cu anul 2008, bi­lantul medaliilor loturilor nati­o­nale ale României care au par­ticipat la concursurile si olim­pia­dele internationale din 2010 este si mai slab. Olimpicii interna­tio­nali, chiar daca sunt mai putini, merita toate felicitarile.


Chimia, fizica si informatica, fara stralucirea aurului


radu gologanLa nici una dintre cele doua com­petitii internationale, la disci­plina chimie, olimpicii români nu au mai reusit sa obtina si stralucitoarea medalie de aur. La a 44-a editie a olimpiadei Interna­ti­onale de Chimie „D. Mendeleev", lotul României a obtinut o medalie de argint si cinci de bronz. Cele sase medalii au fost completate de alte patru. Este vorba de o medalie de argint si trei de bronz pe care olimpicii români le-au adus în urma participarii la a 42-a editie a Olimpiadei Internationale de Chimie. Desi eram obisnuiti ca la disciplina informatica elevii români sa aduca si medalii de aur, participarea din acest an a fost ceva mai modesta. La Olimpiada de Informatica a Tarilor din Europa Centrala si de Est, care a aliniat la start doar opt tari, inclusiv România, elevii români au obtinut trei medalii, dintre care doua de argint si una de bronz. Aproape aceeasi performanta (o medalie de argint si trei de bronz) s-a înregistrat si la Olimpiada Internationala. Aurul a lipsit si de la Olimpiada Internationala de Fizica, la care lotul României a obtinut patru medalii (una de argint si trei de bronz).


Matematica, punctul forte


Chiar daca s-au înregistrat ceva scaderi si la aceasta disciplina, matematica pare sa fie înca punctul forte al olimpicilor români. Dovada stau medaliile de aur obtinute la toate cele trei competitii internationale la care au participat elevii nostri. La Olimpiada Internationala de Matematica, unde vorbim de participarea a sute de elevi din zeci de tari, lotul României a obtinut sase distinctii (doua me­dalii de aur, una de argint, doua de bronz si o mentiune). La Bal­caniada de Matematica pentru se­niori, chiar daca nu are an­ver­gura Olimpiadei Internationale de Matematica, palmaresul lotului României a fost foarte bun - sase medalii, dintre care doua de aur si patru de argint si locul I pe natiuni. Si juniorii s-au descurcat bine, la Balcaniada de Matematica pentru Juniori, lotul României revenind acasa cu sase medalii (trei de aur si trei de argint).


Alte rezultate obtinute de elevii români la olimpiadele inter­na­ti­o­nale se prezinta astfel: 


• Olim­piada Internationala de Geografie - trei medalii (doua de aur si una de bronz)

• Olimpiada Inter­nationala de Filozofie - o medalie de bronz si o mentiune

• Olimpiada Internationala de Biologie - o medalie de argint si una de bronz

• Olimpiada In­ternationala Pluridisciplinara Tuymaada - 12 medalii, dintre care doua de aur, cinci de argint si cinci de bronz, la toate cele patru probe din structura competitiei (informatica, matematica, fizica si chimie). 


2008 si 2009


La olimpiadele internationale care s-au desfasurat în anul 2008, România a obtinut 127 de distinctii. Este vorba de 27 de medalii de aur si premiul I, 44 de medalii de argint si premiul II, 35 de medalii de bronz si premiul III si 21 de mentiuni. Bilantul pentru 2009 a fost ceva mai slab, elevii români obtinând la olimpiadele si concursurile scolare internationale 95 de distinctii, anume 30 de medalii de aur si premiul I, 35 de medalii de argint si premiul II, 20 de medalii de bronz si premiul III si 10 mentiuni. Scaderea este evidenta, iar 2010 pare sa fi adus criza si la capitolul medalii.




Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
elevi medaliati, olimpiadele internationale,Radu Gologan,lotul olimpic de matematica, Chimia, fizica, informatica, Matematica, Olim­piada Internationala de Geografie, medalii,Olimpiada Inter­nationala de Filozofie, Biologie,Pluridisciplinara Tuymaada,
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro