Profesorul Daniel Breaz din Alba Iulia este declarat matematicianul anului 2009 în lume, un elev din Baia Mare uimeste Europa la olimpiade, iar studenti români sunt apreciati la Harvard. Profesori renumiti în matematica sunt urmati îndeaproape de tineri cu performante extraordinare. Omer Cerrahoglu învata la 14 ani materia de liceu.
Tânarul profesor Daniel Breaz (35 de ani) din Alba Iulia este declarat de Universitatea din Kyoto cel mai bun matematician al anului 2009, în teoria geometrica a functiilor. „Se poate face performanta în România. Dar pentru asta este nevoie ca cercetarea sa primeasca mai multi bani. Este conditia fundamentala pentru ca oamenii care lucreaza în acest domeniu sa nu mai fie tentati sa plece în strainatate", a spus matematicianul care nu a vrut niciodata sa paraseasca România.
„Am avut aici toate conditiile pentru a face performanta. Îmi place ceea ce fac si voi continua sa sustin evolutia pozitiva a cercetarii românesti", a mai adaugat acesta.
Cel mai bun în „teoria geometrica a functiilor"
Ultima realizare a profesorului din Alba Iulia este obtinerea distinctiei de cel mai bun matematician din lume în „teoria geometrica a functiilor", pe anul 2009, acordata de Institutul de Cercetare pentru Stiinte Matematice din cadrul Universitatii Kyoto, Japonia.
„Teoria face parte din analiza complexa si se ocupa cu studiul unor functii cum ar fi functiile multivalente, functiile univalente, studiind anumite proprietati geometrice, dar utilizând un aparat analitic. Adica mai mult bazat pe studiul unor inegalitati, egalitati, conditii, restrictii. Este o subramura a analizei matematice", a explicat profesorul domeniul sau de activitate.
Daniel Breaz va primi distinctia oferita de japonezi la 21 mai, la Osaka. „Premiul este acordat anual de universitatea nipona, pe baza unei selectii. Eu am fost nominalizat pentru anul 2009 si am si câstigat. În acest domeniu lucram aproximativ 4.500 de matematicieni", a spus profesorul universitar.
Universitatea din Kyoto, pe locul 24 în lume
Scoala româneasca de teorie geometrica a functiilor este printre cele mai bune din lume, considera doctorul Daniel Breaz. „În România este o scoala foarte bine dezvoltata de teoria geometrica a functiilor, recunoscuta pe plan mondial, alaturi de cele din Japonia, Turcia, Malaysia, India si Canada", a mai precizat profesorul.
În luna august, timp de zece zile, Daniel Breaz va participa la o scoala de vara organizata de Universitatea Kultur din Istanbul, unde va tine cursuri pentru 50 de doctoranzi din întreaga lume. În prezent, Breaz preda la Universitatea din Alba Iulia disciplinele Analiza complexa si Analiza matematica si este director al Departamentului de Cercetari Stiintifice.
Universitatea din Kyoto este una dintre cele mai prestigioase institutii de învatamânt din lume situându-se pe locul 24 din cele 500 ale Clasamentului Shanghai. Nicio universitate româneasca nu se afla în acest top.
Cel mai bun student, un matematician
Cel mai bun student al Anului în America de Nord, desemnat de Liga Studentilor Români în Strainatate, este Corina Tarnita din Craiova, unul dintre cei mai buni doctoranzi în matematica la Departamentul de Matematica, Universitatea Harvard. Corina a absolvit, în 2006, cu Magna Cum Laudae. A continuat sa studieze matematica în cadrul unui masterat la aceeasi universitate. De anul trecut, ea este doctorand.
Anul trecut, elevii români s-au clasat pe locul trei în Europa la Olimpiada Internationala de Matematica, cu doua medalii de aur, doua de argint si doua de bronz. Madalina Persu, absolventa a clasei a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti, si Omer Cerrahoglu, absolvent al clasei a VIII-a la Colegiul National „Vasile Lucaciu" din Baia Mare, au obtinut câte o medalie de aur.
Performanta lui Omer Cerrahoglu este cu atât mai importanta, cu cât a fost obtinuta la 14 ani, vârsta participantilor de la acest concurs fiind de 18-19 ani.
Micul as din Baia Mare
Omer Cerrahoglu, un adolescent de 14 ani din Baia Mare, a reusit sa-si uimeasca profesorii cu performantele pe care le-a obtinut la matematica. O zi din viata tânarului înseamna în medie trei ore de matematica. „Am zile când sunt «prins» de câte o problema mai dificila si pot sa ajung sa lucrez câte sase ore numai ca s-o rezolv", a spus adolescentul.
Omer Cerrahoglu este olimpic international la matematica
Omer si-a impresionat colegii si profesorii la Olimpiada Internationala de Matematica de la Bremen, Germania, din 2009, când a concurat cu elevi de clasa a IX-a, el fiind în clasa a saptea. „A fost alegerea mea sa particip la o clasa superioara vârstei mele, dar ideea a fost de fapt a parintilor mei", a spus Omer. Ultimul concurs câstigat a fost saptamâna trecuta, olimpiada americana de matematica, unde a obtinut punctajul maxim.
Omer a fost invitat de doua licee din Bucuresti „International Computer High-School of Bucharest" si Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu" sa le devina elev, dar a refuzat. De trei ani, adolescentul nu mai participa la orele de matematica de la clasa. El se pregateste cu un profesor de colegiu si studiaza deja materia de clasa a XI-a.