În ciuda nemultumirilor sindicale, Ministerul Educatiei continua aplicarea masurilor prin care sa fie disponibilizati 15.000 de angajati din învatamânt, pâna la 5 februarie urmând sa fie stabilite cifrele de scolarizare pentru anul 2010-2011 prin constituirea unor clase cu efective maxime de elevi.
"În urma discutiilor avute la minister s-a stabilit ca, pâna pe 5 februarie, sa fie fundamentate, la nivel local, cifrele de scolarizare pentru anul urmator. Directorii au obligatia sa constituie clasele de început de ciclu la limita maxima de 20 de copii la gradinita, 25 la clasa I si 30 la clasele a V-a si a IX-a. Dupa aceea se va vedea ce alte norme vor fi desfiintate", a precizat, pentru NewsIn, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI), Liviu Pop.
Numarul maxim de posturi finantat pentru învatamântul preuniversitar de stat va scadea, în 2010, cu 15.000, de la 321.677 în intervalul ianuarie-august, la 306.677, în septembrie-decembrie, potrivit unei ordonantei publicate pe 29 decembrie 2009 în Monitorul Oficial.
Ordonanta a fost contestata la Curtea Constitutionala a României de FSLI si de Federatia Educatiei Nationale (FEN). Pentru punerea în aplicare a Ordonantei 114/2009, Ministerul Educatiei a organizat mai multe întâlniri cu sindicatele din învatamânt, fara sa se ajunga însa la un acord. La discutiile de saptamâna trecuta, FEN s-a retras de la negocierile cu Ministerul Educatiei, pe motiv ca acesta nu poate asigura salarii compensatorii angajatilor din sistem care vor fi demisi.