Publicata pe 13.01.2010 21:35 | 4093 de afișări

Ultimele schimbari gândite la Ministerul Educatiei

Ultimele schimbari gândite la minister

În urma discutiilor purtate marti cu sindicatele, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a batut un pas în retragere: normele profesorilor nu vor mai fi umflate

Elevii ar putea sa nu mai urmeze, începând cu noul an scolar, ore optionale, Ministerul Educatiei (MECTS) propunând, marti, sindicatelor retragerea din orar a cursurilor pe care scolarii au în prezent dreptul sa le aleaga. Aceasta ar fi doar una dintr-o serie de masuri pe care MECTS intentioneaza sa le aplice pentru restrângerea celor 15.000 de posturi, prevazuta în toamna anului viitor. Printre acestea se numara si desfiintarea învatamântului seral, ce ar urma sa fie înlocuit de cel la frecventa redusa, nefiind înca stabilit daca respectiva actiune implica si transferul scolarilor care sunt cuprinsi în acest moment în studiile serale sau doar intrarea în lichidare a respectivei forme de învatamânt.

PhotobucketVizate sunt si scolile primare, întrucât ministerul intentioneaza sa puna orele de Educatie Fizica din clasele I-IV în sarcina învatatorilor, renuntând astfel la serviciile profesorilor de sport. De asemenea, sistemul va fi regândit, astfel încât la nivelul fiecarei comune sa existe o singura scoala cu personalitate juridica, ceea ce implica disparitia din restul unitatilor scolare aferente localitatii a secretarelor, contabililor si a personalului auxiliar. Noile propuneri aduc însa si motive de bucurie pentru dascali. Dupa întâlnirea pe care a avut-o în aceasta saptamâna cu inspectorii din teritoriu, conducerea ministerului a decis sa renunte la doua dintre cele patru masuri prezentate initial.

Astfel, normele profesorilor cu gradul I si o vechime mai mare de 25 de ani vor ramâne la nivelul celor 16 ore saptamânale, în timp ce directorii nu vor mai fi siliti sa stea la catedra minimum 6 ore, ci cel putin 4 ore pe saptamâna. Pe de alta parte, ramân valabile propunerile ca scolile sa nu mai primeasca statutul de personalitate juridica, daca au mai putin de 300 de elevi, precum si încadrarea la clasele de debut din mediul urban la limita maxima prevazuta de lege, respectiv câte 25 de elevi la clasa I si câte 30 de elevi la clasa a V-a si a IX-a.

Sindicatele contorizeaza sacrificiile

Conform ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, cifrele exacte ce privesc impactul acestor prevederi vor fi disponibile în cursul acestei saptamâni, urmând ca decizia finala referitoare la masurile ce vor fi batute-n cuie sa fie luate dupa o noua runda de negocieri cu sindicatele: "Vom avea doua tipuri de masuri: cele ce se vor aplica la nivelul inspectoratelor, care nu au nevoie de interventia ministerului si care vor viza optimizarea retelei scolare si cele ce vor fi decise la nivel central". De cealalta parte, însa, reprezentantii profesorilor au calculat ca ordonanta de urgenta ce prevede reducerea a 15.000 de norme va însemna o reducere a personalului din învatamânt cu 39.000 de posturi, fata de nivelul anului 2007, deoarece în ultimii trei ani, sectorul salariatilor din scoli a scazut cu 24.000.

Totusi, liderii sindicali au plecat si cu o satisfactie de la minister, întrucât propunerea ce avea drept scop modificarea normelor pentru profesorii cu vechime a fost înlaturata. "Nu am ajuns, înca, la nici o concluzie pentru ca nu avem cifre exacte. Noi vrem sa stim exact care este numarul de persoane care se reduce. Agream faptul ca s-a renuntat la marirea normei didactice, dar trebuie sa vedem daca restul masurilor au în vedere calitatea", a precizat secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu.

Bacul - modificat din nou

Pe lânga cârpirea bugetului si gândirea reducerii celor 15.000 de posturi, Ministerul Educatiei a mai primit o sarcina. De data aceasta din partea parlamentului care a avut câteva obiectii cu privire la desfasurarea examenului de bacalaureat. Legea prin care legislativul adopta ordonanta guvernului de modificare a examenului maturitatii a ajuns pe biroul ministrului Funeriu cu o noua prevedere ce priveste absolventii de liceu din seriile anterioare, care sunt nevoiti sa sustina din nou bacul.

Parlamentarii au decis ca pentru acestia trebuie organizata o sesiune speciala, fapt pe care metodologia nu l-a prevazut. Conducerea ministerului trebuie sa decida pâna la sfârsitul acestei luni care va fi noul calendar ce se va aplica pentru cei peste 20.000 de candidati din promotiile anterioare anului 2010, precum si modalitatea sustinerii probelor, existând doua variante: fie li se va permite absolventilor sa-si echivaleze probele orale cu cele de competente, urmând sa sustina în plus doar testarea competentelor digitale, fie vor parcurge probele dupa vechiul model, fara a mai primi certificatele de competente.


Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
schimbari, modificari, Ministerul Educatiei, norma profesaorilor, gradul i, ore optionale, desfiintarea învatamântului seral, frecventa redusa, orele de Educatie Fizica, sarcina învatatorilor, scoala cu personalitate juridica, Bacul modificat,
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro