Directorii de scoli se gandesc sa renunte la functii si sa revina la catedra
Ingrijorati de noile masuri de reforma propuse de Ministerul Educatiei, multi directori de scoli se gandesc sa renunte la functiile de conducere si sa revina de tot la catedra.
Conform deciziilor anuntate la inceputul acestei saptamani de ministrul Daniel Funeriu,
directorii si adjunctii lor vor trebui predea, in medie, noua ore saptamanal, in conditiile in care, pana acum, aveau intre zero si sase ore, scrie
Evenimentul Zilei.
"Responsabilitatile mele ca director sunt relatia cu personalul, cu cadrele didactice, rezolvarea problemelor de disciplina ale elevilor, relatia cu inspectoratul. Merg la sedinte, la consiliul de administratie, iar la sfarsitul zilei, cu tolba plina de hartii, ajung acasa si fac statistici, situatii, chestiuni de orientare scolara, protectia muncii", enumera directoarea unei scoli din Capitala indatoririle pe care le are.
"Cine s-a gandit la aceasta solutie nu-si imagineaza ce inseamna sa fii director. Le propun celor din minister un schimb de joburi pentru o zi macar, sa inteleaga exact", adauga profesoara, care preda biologia, patru ore pe saptamana.
Aceasta mai spune ca modelul american atat de laudat nu este aplicat in realitate si la noi pentru ca in strainatate "directorul e manager si atat".
Directorul Colegiului National "Cantemir Voda", din Bucuresti, Alexandru Mihai, care este si profesor de matematica cu aproape 30 de ani vechime, este nemultumit nu doar pentru faptul ca ar putea sa aiba mai multe indatoriri pe acelasi salariu, ci si ca responsabilitatea va fi prea mare.
"In ultimii ani am fost la mai multe cursuri de management in care ni se spunea ca, odata cu descentralizarea, noi vom fi degrevati total de ore, vom fi doar manageri. Or, descentralizarea trebuie facuta, deja avem o groaza de indatoriri, acum ne pun sa stam la catedra 12 ore! Este imposibil!", puncteaza Mihai.