Inspectoratele scolare decid pâna la finalul saptamânii cum aplica masura reducerii posturilor din scoli
15.000 de posturi în învatamânt trebuie sa dispara pâna la data de 1 septembrie. Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca au de unde sa taie posturile. Sindicatele se tem, însa ca masurile ministerului ar putea da peste cap sistemul de învatamânt.
Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, a solicitat astazi inspectorilor scolari în cadrul unei teleconferinte, sa analizeze, pâna la finalul acestei saptamâni, posibilele masuri de optimizare a retelei scolare, în vederea utilizarii eficiente a resurselor umane, materiale si financiare pentru încadrarea în numarul maxim de posturi alocat judetelor, pentru anul scolar 2010-2011, informeaza Ministerul Educatiei.
Ministrul a atras atentia ca sunt doua tipuri de masuri pentru aplicarea prevederilor OUG 114/2009: masuri care pot fi luate la nivel judetean, de catre inspectoratele scolare si masuri care pot fi luate la nivel national, de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
"Inspectoratele scolare judetene trebuie sa consulte autoritatile locale si reprezentantii partenerilor sociali pentru a se asigura ca în urma aplicarii masurilor propuse de minister vor fi asigurate dreptul la educatie al copiilor, elevilor din zone, grupuri dezavantajate, calitatea actului educational si respectarea prevederilor legale", se arata într-un comunicat al Ministerului Educatiei.
Marti a avut loc o întâlnire între reprezentantii Ministerului Educatiei si sindicalisti. Tema discutiei au constituit-o disponibilizarile din domeniul învatamântului. "Scaderea numarului de elevi nu justifica 15.000 de disponibilizari în Educatie", a declarat ca Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale. "Numarul personalului din învatamânt în momentul de fata este calibrat exact pe numarul elevilor pe care îi avem", a completat Ciosu.