Publicata pe 18.07.2009 17:15 | 2064 de afișări

Profesorii trebuie platiti corespunzator in opinia Bancii Mondiale

Banca Mondiala: Profesorii trebuie platiti corespunzator pentru a creste calitatea educatiei

Educatia este sectorul cu cea mai mare nevoie de reforma, repetatele încercari de revigorare a sistemului facând mai mult rau decât bine, ceea ce dauneaza întregii societati, iar unul dintre punctele slabe ale învatamântului românesc sunt salariile mici ale profesorilor, potrivit Bancii Mondiale.

copii micaPotrivit Strategiei de parteneriat cu România pentru perioada 2009-2013, realizate de Banca Mondiala (BM), punctele vulnerabile ale educatiei sunt lipsa de profesionalism si a calitatilor manageriale ale celor în mâinile carora sta administrarea acestui serviciu public, nu numai la nivel înalt, cât mai ales regional si local. De asemenea, birocratia care a pus stapânire pe institutiile publice afecteaza si sectorul de educatie la toate nivelele, facându-l ineficient.

Banca Mondiala sustine solutia descentralizarii sistemului de învatamînt, dar tinând cont de un cadru legal care sa presupuna finantare mai flexibila si mai multa autonomie data scolilor, dar si o administrarea a cheltuielilor care sa se focuseze pe rezultate. O atentie deosebita trebuie acordata cheltuielilor publice, care trebuie sa fie transparente, iar informatiile legate de administrarea banilor publici ar trebui sa poata fi oricând accesate.

Finantarea descentralizata va trebui sa tina cont si de cresterea salariilor cadrelor didactice, se arata în documentul BM. Subiectul este unul extrem de sensibil în contextul problematicii Legii majorarii cu 50% a salariilor profesorilor, care a fost de nenumarate ori anulata în mod neconstitutional de guvern, dar si a proiectului de Lege a salarizarii unitare a bugetarilor, ramasa în stadiul de negociere dupa neîntelegerile dintre sindicate si Ministerul Muncii.

O alta problema semnalata de Banca Mondiala este legata de rezultatele sub medie ale studentilor români la evaluarile internationale, în ciuda instituirii unor agentii de asigurarea calitatii care sunt, în prezent, operationale.

Pe de alta parte, activitatea acestor agentii este îngreunata de sistemul extrem de refractar sau de institutiile private, cum ar fi recentul caz al Universitatii "Spiru Haret" care refuza orice evaluari din partea Agentiei Române de Asigurarea Calitatii în Învatamântul Superior (ARACIS).

Pe de alta parte, un aspect pozitiv evidentiat de Banca Mondiala este legat de proiectele educationale la care Ministerul Educatiei lucreaza, privind învatamântul rural, dezvoltarea schemelor de împrumuturi pentru studenti ca o alternativa la bursele universitare si proiecte legate de incluziunea rromilor si a categoriilor defavorizate.



Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
Banca Mondiala, salarii, profesori, reforma, invatamant, finantare,
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro