Publicata pe 09.07.2009 15:30 | 2360 de afișări

România a câstigat doua premii I la un concurs Microsoft

O echipa formata din trei studenti de la Facultatea de Informatica a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iasi a câstigat ieri seara marele premiu la cea de-a saptea editie a concursul international de informatica „Imagine Cup”, organizat de compania Microsoft. Un alt student iesean a obtinut premiul I la categoria sa, dupa ce a obtinut cel mai mare scor din istoria competitiei.

În competitie au intrat 440 de studenti din 70 de tari, iar finala s-a tinut la Cairo, Egipt, începând din 3 iulie. Aseara, iesenii au fost vedetele ceremoniei de decernarea a premiilor pentru cele noua categorii.

evzEchipa româneasca „Sytech”, din care fac parte masteranzii Adrian Buzgar, Catalin Juravle si Andreas Resios, a impresionat juriul intenational printr-un program inteligent care încurajeaza colaborarea cetatenilor cu autoritatilor în rezolvarea celor mai arzatoare probleme ale oraselor metropola.

De asemnea, Cosmin Ilie, student la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor a UAIC Iasi, a câstigat la aceasta editie a „Imagine Cup” cupa „IT Challange”, obtinând cel mai mare scor din istoria
                                                                                               Foto:Evz
competitiei. „Este al cincilea an consecutiv în care studentii universitatii noastre se fac remarcati în cadrul concursului international de informatica Imagine Cup, dar este pentru prima data când reprezentantii UAIC ocupa doua locuri întâi la sectiuni diferite”, a declarat Madalina Cocea, purtatorul de cuvânt al UAIC Iasi.

Programul va fi implementat în Iasi

Iasiul va fi primul oras în care se va implement programul „UpCity”, gândit de câstigatorii “Imagine Cup”. Programul este menit sa contribuie la rezolvarea celor mai mari probleme ale unui oras, si chiar ale omenirii: epidemii cu întindere globala, probleme de trafic, acumularea de resturi menajere sau poluare.

În plus, prin „UpCity” locuitorii unui oras pot semnala problemele cu care se confrunta în viata de zi cu zi si pot colabora cu autoritatile si cu ONG-uri pentru a identifica, a discuta si a implementa solutii pentru fiecare dintre acestea. Usor localizabile geografic si facil de urmarit în timp, problemele si solutiile pot servi ca „povesti de succes” pentru alte comunitati care se confrunta cu aceleasi dificultati.

Programul mai poate fi folosit si pentru monitorizarea epidemiilor mondiale, o demonstratie convingatoare fiind realizata de echipa „Sytech” în cazul gripei porcine – aratând cum organizatiile de sanatate, guvernele si cetatenii obisnuiti pot observa raspândirea epidemiei si pot colabora pentru identificarea unui tratament.

Pentru o administratie transparenta

Primaria Iasului a fost de acord în prealabil cu implementarea proiectului „UpCity”, platforma urmând sa fie integrata pe site-ul muncipalitatii. „Este o initiativa care se încadreaza în categoria de bune practici a ceea ce înseamna o administratie publica europeana, transparenta, orientata catre cetatean”, a declarat Daniel Matasaru, consilier al primarului Gheorghe Nichita.

În realizarea proiectului echipa „Sytech” a plecat de la ideea ca software-ul, în ciuda faptului ca nu poate oferi solutii în sine, poate facilita comunicarea si colaborarea între cetateni si autoritati pe de o parte si între orase întregi de pe tot globul pe de alta parte, pentru a ajunge la cele mai bune solutii pentru problemele lor. „Credem ca problemele la nivel mondial pot fi rezolvate plecând de la comunitati mai mici”, au sustinut membrii echipei „Sytech” în fata juriului international.



Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
premiu, Romania, Microsoft, studenti, informatica, Iasi, Cairo, Egipt, Adrian Buzgar, Catalin Juravle si Andreas Resios, Cosmin Ilie,
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro