Sindicatele din educatie au stabilit ca dascalii vor intra în greva generala pe 5 mai. Greva este pentru tot personalul din învatamânt.
Reprezentantii sindicatelor din învatamânt au anuntat ca vor organiza greva generala în zilele în care trebuie sa se desfasoare tezele cu subiect unic, adica pe 5 si 13 mai, si 4 iunie.
"Am decis sa luam aceasta masura care înseamna practic blocarea anului scolar pentru ca prin nesustinerea tezelor nici nu se pot încheia mediile claselor a VII-a si a VIII-a si nici nu se poate organiza admiterea la liceu. Suntem mandatati de colegii din teritoriu sa organizam aceasta forma de protest iar vinovati de situatia grava în care ne aflam se fac numai parlamentarii si Guvernul Boc. Ne cerem scuze fata de parinti si elevi dar responsabilitatea pentru aceasta situatie este de fapt a autoritatilor", a declarat în cadrul unei conferinte de presa, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI), Aurel Cornea.
Decizia a fost luata în comun de FSLI, Federatia Spiru Haret, Federatia Educatiei Nationale si Federatia Alma Mater. Cadrele didactice din învatamântul superior reprezetate de Alma Mater vor lua parte la greva.
Motivele pentru care sindicalistii au decis declansarea grevei generale sunt reducerea bugetului educatiei cu 811,9 milioane de lei din fondul de salarii si alti 676 milioane lei din fondurile de investitii, reducerea bugetului cercetarii cu peste 70% fata de 2008, elaborarea unei legi de salarizare unice care îi defavorizeaza pe bugetarii din învatamânt, politizarea functiilor de conducere prin ordonanta deconcentratelor si nerespectarea Legii 221/2008 privind majorarea cu 33% a salariilor cadrelor didactice.
"Politicienii au demonstrat ca nu respecta promisiunile si este clar ca vom avea proteste în toata tara", a declarat presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor.
Sindicalistii au amenintat, în mai multe rânduri, ca vor declansa greva generala daca nu vor primi 6% din PIB la Educatie si daca nu se vor mari salariile din învatamânt, în conformitate cu legile în vigoare.
De-a lungul anilor, sindicalistii cei mai vehementi s-au dovedit a fi
profesorii, care nu de putine ori au apelat la greva generala pentru a-si arata nemultumirile. Principalele revendicari ale dascalilor au fost, invariabil, legate de nivelul salariilor si conditiile din scoli.
La începutul anului 2000, spre exemplu, dupa cinci saptamîni de greva generala, profesorii au obtinut o crestere a salariilor de 80%, in doua transe. Majorari salariale au primit si dupa greva generala de trei saptamîni din toamna anului 2005. Un procent mai mic, este drept, aproape 12%, tot în doua transe.
Nici anul 2006 nu a fost mai linistit. Ba chiar, pe 14 iunie, pentru prima data, profesorii au amenintat ca vor boicota testele nationale. Examenele încep, totusi, chiar daca problemele dascalilor ramân nerezolvate. Sindicalistii din învatamânt îi dau premierului Calin Popescu Tariceanu un termen limita pentru ca revendicarile lor sa fie rezolvate: 1 august. Dar, data de 15 septembrie 2006, îi gaseste pe profesori organizând alte proteste, în loc de serbari de început de an scolar.
Anul electoral 2008 a fost unul plin si de proteste, si de promisiuni, în egala masura. Profesorii au reusit sa obtina, printr-o lege votata în Parlament si promulgata de presedintele Traian Basescu, o crestere salariala de 50%, începând cu 1 octombrie. Dar, bucuria profesorilor a fost de scurta durata. Cabinetul Tariceanu a avertizat ca o astfel de majorare ar putea provoca o adevarata criza si a amânat data aplicarii legii. Asta i-a facut pe sindicalistii din învatamînt sa declanseze ample actiuni de protest, care ar fi trebuit sa culmineze cu o greva generala, programata pe 18 noiembrie. Profesorii au amînat, însa, toate protestele pentru acest an.