Publicata pe 15.12.2008 19:30 | 2609 de afișări

NU, temelor de vacanta!

Dupa saptamâni de scoala, elevii trebuie sa faca sport, sa mearga în excursii si sa citeasca. Vineri, 19 decembrie, este ultima zi de scoala din acest an. Vacanta de iarna tine doua saptamâni, între 22 decembrie 2008 si 4 ianuarie 2009.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Bucuresti au recomandat cadrelor didactice sa nu-i încarce pe elevi cu teme în perioada vacantei de iarna. „Ne-am lovit de situatii aberante în care copiii primeau foarte multe probleme de matematica de rezolvat în vacanta. Profesorii au tendinta sa exagereze si au uneori pretentii mult mai mari de la elevi”, a explicat Marian Banu, inspector de imagine la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

Marian Banu spune ca, desi în regulamentul scolar nu sunt prevazute sanctiuni pentru cadrele didactice care dau teme în vacanta, inspectorii vor verifica întrebându-i pe elevi în ce fel a fost respectata recomandarea ISMB. Photobucket

Temele, rezolvate în doua-trei ore

Medicii pediatri avertizeaza ca un program prelungit de scoala, combinat cu un altul îndelungat pentru teme, ajunge sa-i oboseasca foarte tare pe elevi. „Îi omorâm cu teme în clasele I-IV si ei ajung la gimnaziu deja obositi si fara chef de a mai învata ceva”, sustine dr. Rodica Tanasescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie (AMF).

Medicul spune ca elevii din clasele mici, pe lânga cele patru ore de curs, ar trebui sa învete acasa maximum o ora, o ora si jumatate. La gimnaziu, scolarii ar trebui sa-si termine temele în doua-trei ore, iar la liceu în cinci. „Unii copii îsi fac temele mai repede, altii au o putere de concentrare mai mica si lucreaza mai încet. Oricum ar fi, cinci ore reprezinta maximul”, a explicat dr. Tanasescu.

Programul de vacanta, alcatuit de elevi

La rândul lor, specialistii în educatie afirma ca recomandarea ca profesorii sa nu mai dea teme elevilor merita sa fie luata în consideratie. „Ziua de munca a elevului care nu lipseste de la scoala si încearca sa rezolve toate sarcinile alocate pentru activitatea independenta depaseste adesea durata admisa de legislatia muncii pentru adulti.

Copiii au nevoie de eliminarea stresului si de odihna”, sustine psihopedagogul Petre Lisievici, cadru didactic la Universitatea „Spiru Haret”. Lisievici afirma ca: „se scapa adesea din vedere ca rostul vietii elevilor nu este acela de a cumpara culegerile de probleme si colectiile de comentarii ale „baietilor destepti” care asfalteaza soselele educatiei. În opinia sa, parintii si profesorii ar trebui sa-i încurajeze pe copii sa-si faca singuri un program de activitati educative.

„Tinerilor ar trebui sa li se sugereze gama de optiuni pentru petrecerea timpului liber. Din aceste optiuni nu trebuie sa lipseasca sporturile, excursiile, lectura”, a declarat psihopedagogul. Programul poate fi completat prin vizite la muzee, la gradinile zoologice sau la teatru.

Eugen Palade, coordonator de programe la Centrul Educatia 2000+, recomanda folosirea timpului liber pentru lectura. „Noi avem tendinta sa-i stresam cu tot felul de activitati. Dar nici lipsa totala a activitatilor legate de educatie nu e recomandata. O lectura pe care o face elevul trebuie sa aiba legatura cu ceea ce se face la scoala”, spune Eugen Palade. Viorel Dolha, presedintele Asociatiei Învatatorilor din România, are o alta opinie.

PhotobucketEl sustine ca profesorii si parintii cad în doua extreme: fie interzic elevilor la nivel administrativ sa nu mai faca nimic în vacanta legat de scoala, fie le dau prea multe teme menite sa-i oboseasca pe cei mici. „Dascalii ar trebui sa-i motiveze pe copii si sa-i îndemne sa recupereze ceva. Se poate rezolva ceva din materialele de scoala în patru ore din cele doua saptamâni de vacanta”, a spus Viorel Dolha.

Vacanta de iarna a elevilor se va încheia pe 4 ianuarie 2009. Luni, 5 ianuarie, va fi prima zi de scoala din anul 2009.

Îi omorâm pe elevi cu teme în clasele I-IV si ei ajung la gimnaziu deja obositi si fara chef de a mai învata ceva

dr. Rodica Tanasescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie



Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
Ultimele vizite

NU, temelor de vacanta!

elevi, teme de vacanta, recomandari, profesori,
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro