Publicata pe 30.10.2008 18:30 | 2213 de afișări

Sindicalistii din invatamant vor declansa greve, in toata tara, in noiembrie

Peste 190.000 de cadre didactice afiliate FSLI intra în greva generala pe 18 noiembrie. Protestele din învatamânt încep de luni, cu o greva de avertisment a sindicalistilor de la Spiru Haret. Peste o saptamâna acestia vor fi urmati de FSLI, federatia cu cel mai mare numar de profesori. Sindicalistii renunta la actiuni, doar daca vor primi majorarea cu 50% a salariilor. Profesorii universitari se pregatesc si ei de proteste, iar vineri decid calendarul protestelor.

Aproape 90% dintre sindicalistii FSLI au fost în favoarea declansarii grevei generale pe 18 noiembrie. Acesta nu este însa si singura actiune a sindicalistilor.

''Vom trimite luni o petitie Parlamentului European. De asemenea, vom picheta Senatul în momentul în care se va discuta Ordonanta de urgenta a Guvernului'', a precizat Simion Hancescu, prim vicepresedinte FSLI.

Nici discutiile purtate astazi cu ministrul Educatiei, Anton Anton, nu i-au convins pe sindicalisti sa renunte la proteste. Ministrul a recunoscut ca salarizarea cadrelor didactice este rigida si a propus introducerea unui salariu variabil, în functie de performantele cadrelor didactice. Sindicalistii au refuzat însa orice discutii pe tema introducerii salariului variabil, pâna la majorarea salariilor actuale.

''Vrem ca legea majorarii salariilor sa fie aplicata. Vrem ca Ministerul Educatiei sa îsi retraga semnatura de acceptare a Ordonantei de urgenta care amâna majorarea salariala. (...) Vom ataca decizia Guvernului la Curtea de Strasbourg'', a precizat Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Spiru Haret.

Federatia Spiru Haret a initiat deja procedurile de declansare a grevei generale, în numele celor 70.000 de cadre didactice pe care le reprezinta la nivel national. De asemenea, Gheorghe Isvoranu a anuntat astazi ca Federatia Spiru Haret a trimis o scrisoare deschisa Parlamentului. În document se cere adoptarea în regim de urgenta a unei legi de respingere a ordonantei de ieri a Guvernului, prin care majorarea salariilor a fost amânata pentru 1 aprilie 2009.

Liderul FSLI a anuntat si el ca în aceasta saptamâna se va întâlni cu reprezentanti ai profesorilor din toata tara si, în functie si de reactiile celorlalte partide politice, PD-L si PSD vor trece la proteste. "Programul acestora nu a fost stabilit, dar cel mai probabil saptamâna viitoare vom organiza pichete si greva de avertisment, iar daca nu se iau masuri vom trece la greva generala", a preconizat Aurel Cornea.

Invitatia la negocieri, facuta sindicatelor de ministrul Educatiei Anton Anton a stârnit si primele tensiuni. Presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, este suparat pe Guvern pentru ca nu a fost invitat si el la discutii. Croitoru sustine ca reprezentantii Executivului se tem de sindicalistii FEN, deoarece acestia nu sunt dispusi la compromisuri în dezavantajul cadrelor didactice si nu ar accepta niciodata sa negocieze legile votate de Parlament.

De cealalata parte, reprezentantii guvernului sustin ca nu au invitat decât trei din cele patru federatii sindicale din învatamânt pentru ca presedintele FEN, Catalin Croitoru, este membru PD-L si va intra în campanie electorala pentru un mandat de parlamentar. Cu circa 45.000 de membri, Federatia Educatiei Nationale este cea mai mica organizatie sindicala din educatie, în timp ce FSLI este cea mai importanta, cu aproape 191.000 de membri.

Profesorii universitari decid vineri calendarul protestelor

Profesorii universitari se pregatesc si ei de proteste. Calendarul evenimentelor va fi stabilit abia mâine. Profesorii universitari se alatura cadrelor didactice din învatamântul preuniveristar si se pregatesc de proteste. Universitarii vor decide mâine când vor iesi în strada pentru a sustine legea de majorare a salariilor.

Tariceanu: Grevele nu sunt o solutie

Premierul Calin Popescu Tariceanu crede ca grevele nu sunt o solutie în acest moment. "Am discutat cu ministrul Educatiei si i-am cerut sa faca o discutie cu sindicatele din Educatie, un dialog care mi se pare util în aceasta perioada. Nu cred ca grevele sunt cele care pot sa rezolve aceste probleme. Invit pe toti la dialog, la responsabilitate", spune Tariceanu.

Primul-ministru sustine ca "pe masura ce dezvoltarea economica va continua, aspiratiile si dorintele cetatenilor catre o viata mai buna vor putea fi fara îndoiala îndeplinite".



Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
greva, guvern, învatamânt, profesori, protest, salarii, sindicate, FSLI, Spiru Haret, federatii, petitie, Parlamentul European
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro