A trecut prima saptamâna din noul an scolar, iar elevii au început sa aiba din ce în ce mai multe teme pentru acasa. Reprezentantii asociatiilor de parinti spun ca unii copii au nevoie chiar si de patru ore pentru a rezolva toate temele pe care le dau profesorii, si cer reducerea lor.
Cu toate acestea, psihologii sustin ca aceste teme nu ar trebui eliminate. Specialistii sunt de parere ca elevii români pot ajunge la performante doar daca-si antreneaza memoria si gândirea.
"Nu cred ca suntem o tara cu elevi surmenati, cred ca suntem în pragul de a avea tot mai multi elevi fara exercitiul de a învata, fara sa stie cum sa învete. (...) Performanta nu se poate obtine doar din pauze", sustine psihologul Mihaela Sahlean.
Reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului sustineau anul trecut ca elevii români sunt suprasolicitati, de aceasta data la orele de curs. Ei au propus atunci eliminarea a trei sferturi din materia predata elevilor. Decizia oficiala a fost luata abia în luna aprilie a acestui an, când comisiile numite de minister au finalizat noile programe scolare, mult mai subtiri comparativ cu cele din anii precedenti.
''Vom reduce la maximum si volumul de teme pentru acasa, astfel încât numarul total de ore de lucru ale elevului sa fie cât mai mic'', declara secretarul de stat Zvetlana Preoteasa acum câteva luni, la finalizarea noilor programe scolare.