Publicata pe 05.10.2018 17:25 | 6435 de afișări

Carnetul de elev se schimbă din 2018. Vezi ce modificare majoră se aplică.

În acest an şcolar, Ministerul Educaţiei a modificat conţinutul carnetului de elev, astfel încât pe prima filă a acestuia să poată fi înscris codul numeric personal al elevului, au spus pentru Economica.net oficialii Ministerului de resort. Înscrierea CNP-ului în carnetul de elev este obligatorie pentru cei care vor să beneficieze de călătoriile gratuite, respectiv de cele reduse la jumătate de preţ, oferite de Guvern. 
 
Schimbarea este dictată de HG 42/2017, potrivit căreia din acest an şcolar „eliberarea legitimaţiilor de călătorie/abonamentelor lunare pentru elevi, cu tarife reduse cu 50% la clasa a II-a, precum şi a legitimaţiilor de călătorie/abonamentelor lunare gratuite pentru elevi se face în baza carnetului de elev care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului”.
 
La articolul 2 alineatul (7) se specifică următoarele: „eliberarea legitimaţiilor de călătorie/abonamentelor lunare pentru elevi, cu tarife reduse cu 50% la clasa a II-a, precum şi a legitimaţiilor de călătorie/abonamentelor lunare pentru elevi gratuite se face în baza carnetului de elev care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 privind operatorii de date cu caracter personal, respectiv în baza adeverinţei doveditoare pentru elevii claselor pregătitoare şi a certificatului de naştere în copie.”
 

Drept urmare, pentru ca elevii să poată beneficia de facilităţile de transport intern feroviar şi cu metroul acordate, Ministerul Educaţiei Naţionale a modificat conţinutul carnetelor de elev astfel încât pe acestea să apară trecută rubrica aferentă codului numeric personal al elevului, au explicat pentru Economica.net oficialii Ministerului Educaţiei.
 
E interesant de ştiut dacă măsura  Ministerului Educaţiei Naţionale respectă şi Regulamentul Uniunii Europene 679/2016 privind protecţia datelor personale – GDPR (General Data Protection Regulation), care a devenit aplicabil aplicabil începând cu data de 25 mai 2018.
 
În Uniunea Europeană, orice ţară cu statut de membru trebuie să garanteze şi să protejeze drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice, în special a dreptului la viaţă intima, familială şi private, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.
 


Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
carnet, elev, modificare, CNP,
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro