Publicata pe 07.06.2008 16:55 | 2459 de afișări

Licee si facultati pentru romi

 Elevii romi mai au la dispozitie cinci zile pentru a opta pentru un loc la unul din liceele din tara.

În Capitala, pentru romi, au fost repartizate 587 de locuri la liceu si 272 de locuri an scolile de arte si meserii. Dosarul de admitere trebuie sa cuprinda, printre altele, o recomandare scrisa din partea presedintelui unei organizatii civice, culturale sau politice a romilor, legal creata, prin care se atesta apartenenta candidatilor la etnia romilor.

Repartizarea candidatilor se va face în ordinea descrescatoare a mediilor, conform optiunilor exprimate.

Dosarul trebuie sa contina si copii dupa actele de identitate, de studiu, o adeverinta de la unitatea de învatamânt care sa ateste ca a terminat ciclul gimnazial.

Pentru primirea dosarelor candidatilor romi au fost desemnate centre în sase scoli din Capitala - Scoala nr 3, Scoala nr 51, Scoala nr 95, Scoala nr 133, Scoala nr 132 "Grigore Tocilescu" si Scoala nr 279 "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril".

Comisia de Admitere a Municipiului Bucuresti va repartiza candidatii romi în zilele de 13-14 Iunie 2008, la Liceul Bilingv "Miguel Servantes". Repartizarea se face în sedinta publica, în ordinea descrescatoare a mediilor, conform optiunilor exprimate.

Candidatii care opteaza pentru licee vocationale si pentru licee care presupun probe de limba moderna sau de aptitudini vor fi admisi tot în sedinta publica de repartizare a romilor din zilele de 13 - 14 Iunie, daca promoveaza probelor în perioadele prevazute în procedurile de organizare si defasurare a admiterii în învatamântul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2008 - 2009.

In cazul in care locurile speciale pentru romi nu sunt ocupate, ele vor fi folosite pentru rezolvarea cazurilor speciale.

Si absolventii de liceu de etnie roma au posibilitatea sa-si contiunue studiile, tot beneficiind de locuri speciale in facultati. Acestia vor fi admisi doar daca reusesc sa obtina minim media 5 la concursul de admitere. Odata intrati, tinerii romi nu vor plati taxe de scolarizare pe durata studiilor.

Pentru anul universitar 2008-2009 au fost acordate un numar de 493 de locuri pentru absolventii romi ai examenului de bacalaureat in universitatile de stat din toata tara. Pe locurile speciale pentru romi se pot inscrie si cei care au absolvit examenul de bacalaureat in anii anteriori.

Distribuirea locurilor la facultatile la care vor exista cereri din partea candidatilor romi revine rectoratelor. În acest scop, aspirantii vor depune, în perioada de înscriere, o cerere de intentie la rectoratele universitatilor, care au prevazute locuri pentru romi, si, în aceeasi zi, un dosar de concurs la facultatea vizata.

La Targu Mures universitatile de stat au prevazute 27 de locuri pentru absolventii de liceu de etnie roma, respectiv 25 de locuri in Universitatea Petru Maior si cate un loc la Universitatea de Medicina si Farmacie si la Universitatea de Arta Teatrala.


Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
elevi, rromi, admitere, liceu, repartizarea, locuri, distribuirea,
© 2006 - 2022 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro