Publicata pe 24.05.2008 20:51 | 2833 de afișări

BAC-ul la tribunal

 40 de profesori avertizeaza ca elevii pot da in judecata Ministerul Educatiei intrucat subiectele propuse la proba orala de limba si literatura romana din cadrul examenului de bacalaureat sunt in afara programei.

ZIUA a dezvaluit in urma cu aproximativ doua saptamani faptul ca Ministerul Educatiei a scos aproape toti marii scriitori, poeti si critici literari din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana. In locul lui George Calinescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Marin Preda, George Bacovia sau Nichita Stanescu, elevii vor fi nevoiti sa rezolve texte ale lui Jonathan Scheele sau fragmente din Raportul Tismaneanu, Pactul National pentru Educatie, Ghidul cetateanului roman in UE, Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala. Ieri, 40 de profesori de limba si literatura romana, printre care sefi de catedra si metodisti, au dezbatut, la Scoala Centrala din Bucuresti, marile nereguli legate de organizarea probei orale pentru limba si literatura romana la Bacalaureatul din acest an. Acestia au cerut eliminarea a 26 de subiecte si au avertizat ca elevii pot fi indreptatiti sa dea Ministerul Educatiei in judecata pentru ca multe dintre subiectele propuse depasesc programa sau chiar sunt in afara ei. Interesant este ca reprezentantii Ministerului Educatiei si ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti au refuzat sa participe la dezbaterea de ieri, desi au fost invitati.

Dezbaterea a fost organizata de profesoara Florina Rogalski de la Scoala Centrala. In prealabil, aceasta fusese chemata la raport de catre ministrul Cristian Adomnitei pentru a renunta la intalnirea cu profesorii de limba romana. Florina Rogalski nu a cedat presiunii oficialilor Ministerului Educatiei si timp de o ora si jumatate a prezentat obiectiile majore privind neregulile subiectelor orale la proba de limba si literatura romana. Cei 40 de profesori au cerut oficial eliminarea a 26 de subiecte din cele 100 propuse pentru bac intrucat acestea nu au "nici o legatura cu literatura romana" si pentru ca sunt "fara relevanta estetica" si fara "valoare ideatica". Astfel, 16 subiecte (47, 57, 67, 68, 88, 89, 90-100) sunt fara nici o legatura cu literatura romana, 5 subiecte (62, 64, 65, 66, 72) fac referire la subliteratura realist-socialista, fara relevanta estetica, iar 5 subiecte (38, 44, 75, 77, 82), sunt fara valoare ideatica, anoste. Ar ramane, in cazul in care Ministerul Educatiei va aproba propunerea profesorilor, doar 74 de subiecte la oral. Pentru comparatie, la limba engleza sunt doar 30 de subiecte propuse elevilor pentru bacalaureat. Pentru 2009, profesorii de limba romana propun la proba orala de examen la limba romana existenta a doua subiecte, ca in 2007: unul de literatura propriu-zisa si altul, nonficitional, dar obligatorii sa fie autori si texte de valoare.

Examen deturnat

Profesoara Florina Rogalski sustine ca "a fost deturnat continutul examenului de limba romana. In loc de limba si literatura romana se va da un examen de comunicare si de legislatie europeana". "Din punct de vedere juridic, un elev respins la proba orala poate da in judecata M.Ed.C.T, pentru ca a fost verificat la un subiect neconform cu programa scolara si inexistent in manualele scolare. Orice examen este sustinut prin consensualitate intre profesorii examinatori si subiectii examinati. In acest caz, profesorii si elevii pot respinge examenul oral la limba si literatura romana pentru ca subiectele propuse au disparut ca obiecte de studiu", a adaugat aceasta. La randul ei, profesoara de limba romana si autoare de manual, Cecilia Stoleru, a marturisit ca in cei 46 de ani la catedra nu a cunoscut un moment atat de nefast precum cel al subiectelor la proba orala din acest an. Astfel, in opinia acesteia, se atenteaza la fiinta nationala. "Nu-i ramane elevului decat sa aiba noroc", a spus si profesoara Ileana Oproiu referindu-se la faptul ca sunt subiecte care sunt pentru olimpici si altele care nu au legatura cu literatura. "Copiii nu mai au nici un chef sa invete", a avertizat profesoara Mirela Nicolae despre efectul celor 100 de subiecte propuse pentru proba orala la limba si literatura romana. "Sa sabotam intr-un mod diplomatic aceste subiecte. Sa deschidem o lista de semnaturi prin care sa anuntam ca nu suntem de acord cu aceasta formula de examen. Acest examen nu ne reprezinta", a marturisit public profesoara Ohara Donovetsky.

Marii Clasici nu exista

Alte obiectii majore in privinta probelor orale vizeaza faptul ca marile epoci literare sunt inegal reprezentate prin textele alese. Epoca Marilor Clasici aproape ca nu exista.
Majoritatea textelor nonfictionale propuse spre analiza elevilor au o tema reluata in mod obsesiv.
48 dintre cele 100 de subiecte, deci aproape 50%, propun elevilor relatia intre Orient si Occident reflectata in mentalitatile, istoria si in cultura romaneasca. Pe langa cele 48, mai sunt alte 10 subiecte despre legislatia europeana. 58 de texte ii indeamna pe elevii romani spre integrarea europeana. "Vad o intentie politizanta si o abatere de la scopurile intelectual-educative ale examenului de limba romana. Doamna Svetlana Preoteasa (secretarul de stat la Ministerul Educatiei - n.r.) confunda intentionat subiectele scrise cu acele orale, ignorand voit eliminarea literaturii propriu-zise de la examenul oral de limba romana, fara nici o ratiune pedagogica", a declarat Florina Rogalski.
Simpla statistica dovedeste cu asupra de masura faptul ca Marii Clasici si scriitorii interbelici majori sunt slab reprezentati: din 100 de subiecte sunt doar un text scris de Eminescu, si acela din publicistica, Ioan Slavici, un text memorialistic, si 5 texte de Titu Maiorescu. Ion Creanga si I.L.Caragiale sunt inexistenti. Si epoca interbelica este slab reprezentata: E. Lovinescu cu 4 texte, Lucian Blaga cu un text eseistic, iar Liviu Rebreanu cu un singur text. 24 de texte "nu au nici o legatura cu literatura romana".

Document catre ministrul Adomnitei

Problemele ridicate de cei 40 de profesori i-au fost aduse la cunostinta si ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, prin intermediul unui document redactat de Florina Rogalski. Pana acum insa nu a fost primit nici un raspuns. Asta poate si din cauza ca Adomnitei se afla in prezent in concediu pregatindu-se sa candideze la postul de primar al Iasului.
Conform acestui document, profesorii contesta maniera prin care Ministerul Educatiei a eliminat literatura romana de la examenul oral. Literatura nationala si limbajul artistic au fost eliminate din examenul oral la romana. Socant e faptul ca, potrivit documentului, "dintr-o suta de subiecte, numai doua (de fapt, unul singur) sunt de literatura propriu-zisa, iar 98 sunt texte nonfictionale". Textul lui Grigore Ureche e unul istoric, cu elemente de portret literar, iar fragmentul din piesa "Chirita in provintie" de Vasile Alecsandri e irelevant pentru arta sa comica, fiind ales "doar pentru a reliefa ridicolul imitarii de catre orientali a civilizatiei si a unei limbi occidentale precum franceza". Criteriul estetic a fost abandonat pentru ca, la oral, a fost eliminata analiza pe text literar propriu-zis. A fost "aproape abandonat criteriul valoric" atat in selectarea autorilor de texte nonfictionale, cat si a textelor propriu-zise, iar 12 autori sunt discutabili din punct de vedere valoric, se mai precizeaza in documentul semnat de Florina Rogalski.Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
Ultimele vizite

BAC-ul la tribunal

Adomnite,i bacalaureat, elevi, ministrul educatiei, profesori, subiecte, ziua, mate, info, profu,
© 2006 - 2022 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro