Publicata pe 25.03.2023 07:29 | 248 de afișări

Radu Gologan

Radu Gologan s-a născut la 7 iunie 1952 la Braşov. A fost olimpic internaţional la matematică în 1970 şi 1972, obţinând medalii de argint, respectiv de bronz.

În anul 1971 a câştigat concursul Gazetei Matematice. Absolvent al Facultăţii de Matematica în anul 1976, Radu Gologan a obţinut doctoratul în anul 1981, sub îndrumarea acad. Marius Iosifescu.

Din anul 1978 este cercetător ştiinţific, la Institutul de Matematică, iar din anul 2000 este profesor la Universitatea Politehnica din Bucureşti. În anul 2007 este ales Preşedinte al Societăţii de ştiinţe Matematice din România. Din această postură a contribuit decisiv la reorganizarea şi revigorarea Gazetei Matematice. Radu Gologan este membru al diverselor asociaţii de specialitate printre care European Mathematical Society, Mathematical Society of South Eastern Europe şi American Mathematical Society. Este autor a numeroase articole ştiinţifice şi manuale pentru clasele XI-XII.   Profesorul Radu Gologan a jucat un rol decisiv în organizarea în România a olimpiadelor internaţionale de matematică din anul 1999 (Bucureşti) şi anul 2018 (Cluj-Napoca).  

Rezultatele sale remarcabile, obţinute în procesul de instruire, precum şi înaltul profesionalism dovedit în coordonarea timp de 20 de ani a generaţiilor de olimpici români la matematică, au promovat şi au susţinut excelenţa, poziţionând România în elita acestei discipline.

Radu Gologan a fost şi rămâne un susţinător al reformării actului de educaţie. Cu perseverenţă, conştiinciozitate şi mult har, profesorul Gologan şi-a dedicat eforturile formării noilor generaţii de elevi şi studenţi care au ajuns să înţeleagă şi să iubească matematica.Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
Ultimele vizite

Radu Gologan

radu gologan, olimpic, matematica, cv,
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro