CODUL DE ETICA PENTRU INVATAMANTUL PREUNIVERSITAR - PROIECT

19.12.2016 20:43 | | Descarcari: 395 | pdf

Data publicarii: 

19 Dec 2016

Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) lanseaza dezbaterea publica referitoare la Codul de etica pentru învatamântul preuniversitar, pornind de la propunerea Consiliului National de Etica din învatamântul preuniversitar (CNE).

Astfel, în perioada 19 decembrie 2016 - 17 februarie 2017, toti cei interesati sunt invitati sa transmita propuneri de îmbunatatire a documentului redactat de CNE, organism consultativ al MENCS, în conformitate cu prevederile Legii Educatiei Nationale nr.1/2011 (cu modificarile si completarile ulterioare). Sugestiile si propunerile pot fi trimise pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.

În paralel, vor fi organizate dezbateri la care vor fi invitati specialisti în etica aplicata si managementul eticii, reprezentanti ai elevilor, ai parintilor, reprezentanti ai societatii civile si, nu în ultimul rând, toti factorii de decizie interesati de elaborarea unui document robust si util. Calendarul acestor evenimente va fi anuntat în perioada imediat urmatoare.

Consultarea publica are rolul de a ajuta la construirea unei infrastructuri etice în care sa fie inclus atât codul propriu-zis, cât si instrumente si mecanisme cât mai coerente de implementare a sa. De asemenea, intentia Ministerului Educatiei este ca acest cod de etica sa fie un instrument intrainstitutional, adica un act normativ-cadru care sa ofere posibilitatea unitatilor de învatamânt de a adopta documente interne similare, în functie de specificul fiecarei scoli în parte.

Prin urmare, consideram ca ar fi deosebit de utile puncte de vedere argumentate în ceea ce priveste principiul libertatii profesionale, atributiile comisiilor judetene de etica, procedura de sesizare a acestor comisii, precum si sanctiunile ce ar putea fi aplicate în cazul constatarii unor abateri de la pevederile codului de etica. Aceasta dezbatere are ca scop si realizarea unei diagnoze morale a scolii românesti care sa detecteze comportamentele imorale nocive, sanctionabile de viitorul cod.

Toate propunerile avizate vor fi integrate în versiunea finala si consolidata a codului, aprobat ulterior prin ordin de ministru.

BIROUL DE COMUNICARE

Descarca materialul...

proiect, cod, etica, învă?ământ, preuniversitar, draft,
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
proiect, cod, etica, învă?ământ, preuniversitar, draft,
© 2006 - 2022 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro