Proiectul -Desfiintarea inspectoratelor scolare a fost adoptat

10.02.2016 15:48 | | Descarcari: 717 | pdf

Proiectul de lege ce propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare, iniţiat de deputatul de Albă, Cornel Comşa, a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

Actul va ajunge în atenţia Senatului, for decizional în acest caz. În document se arată că administraţia locală, care deţine deja terenurile şi clădirile în care funcţionează şcolile şi alte instituţii de învăţământ, ar urmă să preia şi atribuţiile de administrare, în baza resurselor proprii şi a finanţărilor de la minister.

Propunerea a fost elaborată pentru că „există o nevoie socială, exprimată de profesori, elevi, dar şi experţi”, susţine iniţiatorul, care completează că „unele atribuţii ale inspectoratelor vor trece la autorităţile administraţiei publice locale, prin înfiinţarea unui compartiment de specialitate al primarului sau al consiliului judeţean, pentru şcolile speciale”. Directorii ar urmă să fie numiţi direct de către consiliul de conducere al şcolii, iar concursurile de ocupare a posturilor didactice s-ar organiza în cadrul unităţii de învăţământ.

De asemenea, responsabilitatea inspecţiei şcolare ar urmă să fie preluată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP), care ar urmă să monitorizeze şi „calitatea activităţilor de predare-învăţare şi respectarea standardelor naţionale şi a indicatorilor de performanţă, prin inspecţie şcolară”. “Descentralizarea în domeniul învăţământului preuniversitar nu se poate realiza fără desfiinţarea inspectoratelor şcolare, deoarece potrivit legii-cadru a descentralizării şcolile sunt în competenţă autorităţilor locale la nivel de comună, oraş, municipiu şi acest lucru este datorat aplicării principiului subsidiarităţii. Simplul transfer al actualelor inspectorate şcolare la Consiliul Judeţean nu este posibil deoarece s-ar crea relaţii de subordonare între CJ şi Consiliul Local, lucru interzis de Constituţie”, mai arată deputatul de Albă.

DESCARCĂ ACEST PROIECT DE LEGE!

Proiectul de lege ce propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare, iniţiat de deputatul de Albă, Cornel Comşa, a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Actul va ajunge în atenţia Senatului, for decizional în acest caz.
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
Proiectul de lege ce propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare, iniţiat de deputatul de Albă, Cornel Comşa, a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Actul va ajunge în atenţia Senatului, for decizional în acest caz.
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro