Publicata pe 25.08.2017 22:21 | 16957 de afișări

Protest împotriva sindicatelor din învățământ (II)

Liderii de sindicat din perioada comunistă spuneau oamenilor că ei reprezintă cureaua de transmisie dintre angajaţi şi partid.           S-a schimbat ceva?

Cătălin Croitoru este de profesie inginer. În 1989 era cercetător ştiinţific, iar în 1990 a devenit, inexplicabil, Inspector General în Ministerul Învăţământului. În acelaşi an, a fondat Federaţia Educaţiei Naţionale. La data de 24 ianuarie 2013, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret” au fuzionat, formând Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” . Conducerea a fost preluată de Marius Nistor, care a rămas neîntrerupt în această funcţie,  iar calitatea de vicepreşedinte a căpătat-o Simina Croitoru, soţia noului politician. Cătălin Croitoru a trecut direct în barca Puterii de la acea vreme, ajungând deputat PDL. Când barca a început să se clatine, Croitoru a trecut de partea PSD.

Dintr-o dezvăluire făcută de ziariştii de la Adevărul aflăm că în anul 2011 avea cumpărate pentru fiii săi două vile în valoare totală de 700.000 de euro, în cartierul Curtea Domnească situat în comuna Domneşti, judeţul Ilfov.

„Cele două vile ale fiilor lui Cătălin Croitoru au fost ridicate în perioada 2007-2008, după modelul vechilor conace brâncoveneşti, într-unul dintre cele mai exclusiviste complexuri rezidenţiale din jurul Capitalei: Curtea Domnească, din comuna ilfoveană Domneşti. Preţul plătit pentru conace şi terenurile din jurul acestora, în total 1.500 de metri pătraţi, este de 700.000 de euro. Cătălin Croitoru şi soţia sa Simina, vicepreşedinte al sindicatului fondat de soţ, au reuşit să obţină, în 2007, de la Marfin Bank două credite în valoare de 380.000 de euro. Unul dintre ele, de 160.000 de euro, este fără ipotecă, iar cel de-al doilea, de 220.000 de euro, este garantat cu un apartament de 90 de metri pătraţi, în Capitală. ” scriu ziariştii de la adevărul.ro

(foto: adevărul.ro)

Potrivit declaraţiei de avere de la acea vreme, soţii Croitoru obţineau, împreună, venituri lunare de 3800 euro. Cătălin Croitoru avea, potrivit declaraţiei de avere din 2011, venituri nu doar din postura sa de deputat, ci şi din cea de Profesor la Universitatea „Dimitrie Cantemir". În total, 14.000 de euro. Conturile  deputatului s-au completat cu 10.000 de euro de la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării - instituţie subordonată Ministerului Educaţiei, unde era expert, dar şi cu 8.200 de euro, indemnizaţie de delegat sindical. (!) Simina Croitoru încasa, la acea vreme, o indemnizaţie de delegat sindical de 3.569 de euro, potrivit declaraţiei de avere a acesteia.

În activitatea politică, fostul lider de sindicat, s-a făcut remarcat în decembrie 2009, când a fost nominalizat în funcţia de Ministru al Educaţiei în al doilea guvern Boc, dar aceasta nu s-a concretizat. Croitoru a declinat oferta după doua zile de la nominalizare. Cu toate că n-a fost susţinut de partid la votul din Parlament, ministru a fost numit Daniel Funeriu. Acesta a implementat reforme ale sistemului de educaţie şi a elaborat Legea Educaţiei Naţionale. Croitoru a criticat în mai multe rânduri acţiunile ministrului Funeriu. În aprilie 2012, acesta şi-a dat demisia din PDL şi s-a înscris în PSD. La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, a fost ales senator pe listele Uniunii Social - Liberale (USL), din partea PSD.

Pe 14 octombrie 2015, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) constata că senatorul Cătălin Croitoru a încheiat două contracte civile prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier juridic şi nora în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar.

„În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 55.038 de lei, iar nora sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 37.399 de lei”, arăta ANI.

În 2017, Instanţa Supremă l-a condamnat pe fostul senator la o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Decizia nu este definitivă.

Cătălin Croitoru a fost membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Parlamentului României din partea grupului PSD, din 17.03.2015. Era prezent la întâlnirile cu actualii lideri de sindicat ai federaţiilor reprezentative din învăţământ, unde se negociau si se discutau drepturile membrilor de sindicat, plata hotărârilor judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile şi altele. Numai că, drepturile salariaţilor nu se discută, ele există şi sunt cuprinse în Codul Muncii şi trebuie respectate, iar hotărârile judecătoreşti se execută. Cred, cu tărie, că aceste întâlniri aveau caracter informal între camarazi aflaţi de aceeaşi parte a baricadei, în care se decidea dacă „ cureaua de transmisie” trebuia slăbită sau… întinsă.

Va urma!

#solidaritate
prof. Cătălin Osiceanu



Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
protest, împotriva sindicatului, învățământ, Catalin Osiceanu, profesor, Catalin Croitoru,
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro