Publicata pe 10.04.2017 23:18 | 3903 de afișări

Proiectul Legii salarizării unitare a bugetarilor. Reglementari specifice personalului didactic din învățământ.

Crestere intre 90 si 150%, pentru invatamantul preuniversitar si intre 33 si 125% pentru universitar
 
Cresterea salariilor de baza pentru personalul din educatie este cuprinsa intre 90% si 150%, pentru invatamantul preuniversitar si intre 33% si 125% pentru invatamantul universitar, potrivit proiectului Legii salarizarii unitare.
 
Noul proiect de lege a salarizarii prevede ca profesorii universitari sa aiba, in anul 2022, salarii de baza cuprinse intre 5.625 de lei si 10.880 de lei. De asemenea, un rector poate castiga 16.232 de lei, in timp ce un decan ajunge sa fie platit cu 14.916 lei.
 
Anexa I - Cap. I lit. B – Reglementari specifice personalului didactic din invatamant
 
In invatamantul preuniversitar, un profesor debutant cu studii de lunga durata va castiga 4.098 de lei, in timp ce un profesor cu gradul I va primi lunar un salariu de baza intre 4.372 de lei si 5.517 lei, in functie de vechime.
 
Totodata, un profesor cu studii superioare de scurta durata va castiga, in 2022, intre 4.052 si 4.600 in functie de grad si de vechime, in timp ce un profesor debutant, cu astfel de studii, va primi 4.007 lei
.
Pentru invatator, educatoare, maistru-instructor cu studii de nivel liceal sunt prevazute salarii cuprinse intre 3.916 lei si 4.372 de lei, in functie de grad si vechime.
In acelasi timp, un institutor sau un maistru-instructor cu studii superioare de lunga durata si grad didactic I poate castiga intre 4.280 de lei si 4.600 de lei.
 
De asemenea, potrivit noii legi, un pedagog sau un laborant cu gradul I va castiga intre 3.850 de lei si 4.087 de lei, iar un supraveghetor de noapte treapta I, 2.570 de lei.
 
Ministerul Educatiei Nationale, cu consultarea institutiilor, unitatilor de invatamant si a partenerilor sociali, va stabili gradul functiilor de conducere, prin ordin al ministrului, emis in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in functie de urmatoarele criterii: numar de personal, elevi/studenti, categorii de unitati, se mai arata in proiectul de lege.
 
Actul normativ mai prevede ca personalul didactic calificat de predare si conducere care isi desfasoara activitatea in localitati izolate sa primeasca o indemnizatie de pana la 20 la suta din salariul de baza, in raport cu zona geografica respectiva, diferentierea pe zone si localitati urmand sa fie aprobata prin hotarare a Guvernului.
 
Personalul didactic din invatamantul special beneficiaza de o majorare cu 15 la suta a salariului de baza, iar personalul didactic din invatamant, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile central-universitare beneficiaza de gradatie de merit, acordata prin concurs.
 
Aceasta gradatie se acorda pentru 16 la suta din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului scolar, respectiv al institutiei de nivel superior, si reprezinta o crestere cu 25 la suta a salariului de baza detinut.
Gradatia de merit se atribuie pe o perioada de patru ani.
 
Proiectul prevede ca personalul didactic desemnat sa conduca si sa realizeze practica pedagogica pentru pregatirea viitoarelor educatoare si a viitorilor invatatori, institutori si profesori beneficiaza de un spor de 10-25 la suta din salariul de baza, in raport cu timpul efectiv lucrat si calculat in raport cu numarul elevilor sau al studentilor practicanti, potrivit regulamentului de practica pedagogica aprobat de Ministerul Educatiei Nationale, daca nu beneficiaza de reducerea normei didactice cu doua ore pe saptamana.
 
In plus, potrivit proiectului, personalul didactic care asigura predarea simultana la 2-5 clase de elevi/grupe in invatamantul prescolar, primar sau gimnazial primeste o majorare a salariului de baza, dupa cum urmeaza: pentru 2 clase de elevi/grupe, o crestere cu 7 la suta a salariului de baza detinut; pentru trei clase de elevi/grupe, o crestere cu 10 la suta a salariului de baza detinut; - pentru patru clase de elevi/grupe, o crestere cu 15 la suta a salariului de baza detinut; pentru cinci clase de elevi/grupe, o crestere cu 20 la suta a salariului de baza detinut.
 
De asemenea, personalul didactic care indeplineste functia de diriginte, invatatorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru invatamantul primar, profesorii pentru invatamantul prescolar beneficiaza de o majorare de 10 la suta a salariului de baza.
 
Pentru personalul din institutiile de invatamant superior, consiliile de administratie pot stabili salarii diferentiate, cu o crestere de pana la 30 la suta a salariului de baza detinut, in functie de specificul activitatii desfasurate si de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plati exclusiv din venituri proprii.
 
Totodata, personalul didactic de predare din invatamantul superior poate primi un spor pentru conducatorii de doctorat de pana la 1 la suta pentru fiecare student-doctorand dar nu mai mult de 10 la suta din salariul de baza, se mai arata in proiectul de lege.
 
Cei care isi desfasoara activitatea in conditii periculoase sau vatamatoare, poate primi un spor de pana la 15 la suta din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
 
Personalul didactic care desfasoara activitate de predare - invatare - evaluare in sistemul penitenciar primeste un spor de pana la 15 la suta din salariul de baza.
 
Salarizarea cadrelor didactice incadrate ca profesor pentru invatamantul prescolar, respectiv profesor pentru invatamantul primar se face la nivelul incadrarii pentru un profesor cu studii superioare din invatamantul preuniversitar, potrivit legii.


Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
proiectul psd, legea salarizarii unitare, învățământ, personalul didactic, grila de salarizare, profesori,
© 2006 - 2019 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro