Publicata pe 07.04.2008 17:15 | 2565 de afișări

REACTIA MINISTERULUI EDUCATIEI LA ACUZATIILE FEN SI FNAPIP

 Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului se arata consternat de afirmatiile pe care Federatia Educatiei Nationale (FEN) si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti Invatamant Preuniversitar (FNAPIP) le sustin pe tema „Bacalaureat 2008”, in scrisoarea deschisa adresata ministrului Cristian Adomnitei.

Semnatarii dovedesc o lipsa profunda de cunoastere a sistemului de invatamant romanesc, a legislatitiei, regulilor si normelor aflate in vigoare. Ministerul considera ca retorica semnatarilor este structurata pe dezinformare si fraze lipsite de orice argument viabil. Este mai mult decat evident ca semnatarii continua sa fie partizanii unor grupuri de interese, si nu ai cadrelor didactice sau ai elevilor, asa cum sustin domniile lor. Prin ceea ce afirma, FEN se descalifica din calitatea de reprezentant al unei parti a profesorilor din Romania. Este incredibil, de asemenea, cum, din dorinta de a promova slogane electorale, FEN si FNAPIP isi permit sa foloseasca educatia si, ceea ce este inacceptabil, sa utilizeze argumente politicianiste si populiste doar ca sa serveasca unor interese discutabile, care transcend acelea care ii vizeaza pe elevi, cadre didactice, parinti.

Pentru sustinerea celor afirmate, MECT precizeaza:
Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2008 nu a fost modificata pentru seriile care finalizeaza studiile in anul 2008. Ca urmare, nu exista nici un motiv pentru consultarea factorilor sociali, asa cum se sustine. Aceasta consultare a avut loc atunci cand a fost adoptata metodologia. Insa, probabil, cum FEN este prea ocupat sa joace dupa regulile anumitor grupuri de interese, si nu ale cadrelor didactice pe care le reprezinta, nici nu a fost interesat sa-si aminteasca. Elevii care sustin bacalaureatul in acest an au studiat in ultimii patru ani pe un curriculum aprobat in anul scolar 2003-2004. Asadar, materiile si continutul acestora nu au cum sa reprezinte o surpriza pentru acestia. Subiectele au fost construite pe programele in vigoare. O surpriza este insa numai pentru cele doua federatii, care, se pare, nu au fost in Romania in ultimii patru ani. Exista insa si o parte a elevilor (de la seral, frecventa redusa si profilul teologic cu 5 ani), care finalizeaza studiile in anul 2008, dupa curriculumul aprobat in anul 2000. Acestia vor sustine examenul conform metodologiei aprobate in 2006.

Nici un document si nici o declaratie oficiale ale ministerului nu sustin ideea ca „trebuie sa existe o exigenta mai mare si un grad de dificultate mai ridicat in ceea ce priveste bacalaureatul”, asa cum se precizeaza in scrisoare.

Ministerul a lansat in dezbatere publica, la 1 martie, subiectele pentru bacalaureat 2008. Pana pe 31 martie toti cei interesati au putut sa-si exprime punctul de vedere pe marginea acestora.

Ministerul a tinut cont de toate propunerile, astfel ca in variantele finale, care se vor publica pe 11 aprilie, pe site-ul MECT, s-a procedat, unde a fost cazul, la o diminuare a gradului de dificultate a unor itemi. Acest lucru nu poate fi considerat o incalcare a Legii Invatamantului, asa cum se precizeaza in scrisoarea deschisa.

Aprecirea asumata de semnatarii scrisorii cum ca „invatamantul de stat este unul mediu si nu de elita” intra in evidenta contradictie cu cerinta lor din paragraful al doilea al scrisorii, unde se afirma „ca trebuie sa existe un grad de dificultate mai ridicat in ceea ce priveste bacalaureatul”. Variantele puse in dezbatere publica au in structura majoritatea itemilor de nivel mediu. Acestia, in nici un caz, nu construiesc „subiecte cu grad de dificultate foarte ridicat”, asa cum se invoca. Itemii au fost propusi si verificati de catre 941 de cadre didactice cu experienta din invatamantul preuniversitar, acoperind toata gama de licee teoretice, tehnologice si vocationale, inclusiv cei care predau la clase de S.A.M.

Afirmatii de tipul „generatii de elevi de sacrificiu”, „experimente pe acesti copii”, „atac inuman impotriva unei generatii de elevi” etc. sunt doar sabloane, care dau bine la public. Ele nu sunt sustinute insa in realitate, de vreme ce toate procedurile s-au desfasurat in contextul respectarii documentelor normative, nefiind in intentia ministerului sa evalueze la nivel de excelenta, asa cum se afirma expres in scrisoarea deschisa.

Conform metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat, acesta trebuie sa reflecte cunostintele, competentele, nivelul de cultura generala si de specializare, dobandite de absolventii de liceu pe parcursul a patru, respectiv cinci ani de studiu. Subliniem ca MECT a demarat actiunea de pregatire a examenului de bacalaureat 2008 incepand cu luna iunie 2007, cand programele pentru examenul de bacalaureat 2008 au fost aprobate de catre comisiile nationale de specialitate, si nu cu doua luni inainte, asa cum acuza cele doua federatii. Elaborarea propriu-zisa a subiectelor a inceput cu data de 1 octombrie 2007, la o luna dupa publicarea oficiala a metodologiilor si a programelor de bacalaureat.

In concluzie, daca s-ar materializa cerinta „sa reveniti la subiectele de anul trecut pentru examenul maturitatii”, aceasta ar constitui o incalcare flagranta a legislatiei invatamantului, a programelor scolare si a metodologiilor in vigoare. Ba mai mult, afirmatia demonstreaza, incontestabil, gradul de necunoastere al semnatarilor.

Atat FEN, cat si FNAPIP, se descalifica, prin ignoranta, rea-vointa si dezinformare. in tot acest interval nici FEN, nici FNAPIP nu au propus vreun amendament la documentele aflate in dezbatere. Ca atare, implicarea lor profesionala este vizibila doar prin prezenta scrisoare deschisa si prin alte interventii de acest tip. Singura lor contributie este una strict electorala, iar metoda de aplicare se numeste demagogie. Le atragem atentia celor doua federatii ca MECT nu va tolera acesta practica de dezinformare crasa, care nu face decat sa arate dispretul fata de sistemul de educatie, fata de copii si cadrele didactice. Cei doi semnatari ar trebui sa devina mai constienti de raul pe care il produc sistemului de educatie prin afirmatiile lor.


Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro