Publicata pe 09.07.2008 10:40 | 2255 de afișări

Rezultatele Bacalaureatului dincolo de isteria copiatului

Examenul maturitatii – examenul surprizelor

Se adânceste decalajul dintre liceele din urban si cele din rural

Promovabilitate de aproape 100% la unele licee din tara si promovabilitate de nici 10% la alte licee. Aceasta este radiografia surprinzatoare a bacalaureatului 2008. Daca anul trecut un singur judet, si anume Ilfovul, avea o promovabilitate de 17,08%, lucru nemaiîntâlnit în alte judete, anul acesta procente sub 60% au 7 judete (Brasov, Braila, Galati, Ialomita, Prahova, Ilfov, Giurgiu), fata de anul trecut, când doar 2 judete aveau sub 60% (Giurgiu si Ilfov). În Ilfov, doar 38,5% dintre elevi au luat note de trecere, iar în Giurgiu, doar 39%. Explicatiile celor doi inspectori generali scolari sunt ca majoritatea elevilor vin slab pregatiti din scoala generala, elevii buni merg sa studieze în Bucuresti, iar profesorii supraveghetori îsi fac treaba cum trebuie doar în unele scoli.

În acelasi judet – licee de 10 si licee cu 3 promovati

Surpriza vine însa din judete cu promovabilitate buna în care exista licee cu doar câtiva promovati. În Buzau, de exemplu, 68,88% au luat nota de trecere, însa la Grupul Scolar din Berca, doar 3% dintre elevi au trecut cu bine de examen. La Grupul Scolar Agricol din Smeeni, doar 3 elevi au fost declarati reusiti, iar la Grupul Scolar „D. Filipescu”, promovabilitatea a fost de 13,86%. Directorii celor 3 licee nu au putut fi contactati, însa am reusit sa obtinem o declaratie de la directorul Colegiului Tehnic din Buzau. Acolo, din 180 de elevi, doar 10 au reusit.

„Subiectul la matematica a avut un nivel peste mediu. Nu a fost ca pâna acum. La noi, la specialitate, au fost module, dar nu au fost carti, asa ca elevii au învatat dupa ce le-a predat profesorul. Elevii dau bacalaureatul pentru ca vor diploma, nu pentru ca vor la facultate. Despre judetele cu promovabilitate foarte mare nu pot spune decât ca este o minune si ca sunt mai credinciosi decât noi!”, ne-a declarat Eugen Dalaban, directorul colegiului. În Buzau, la C.N. „B.P. Hasdeu” si la C.N. „M. Eminescu”, cele mai bune din judet, numai 5 elevi au obtinut 10 curat la examen.

foto rezultate

Analizând cantitativ si calitativ rezultatele, surprizele se mentin, pentru ca rezultate foarte bune au obtinut elevii liceelor foarte bune, pe când elevii liceelor slabe sau ai grupurilor scolare au cazut pe capete.

Putini admit ipoteza fraudarii

Cam aceeasi situatie o întâlnim si în Dolj. În timp ce la Colegiile „Carol I” si „Elena Cuza” promovabilitatea a fost de aproape 100%, la Grupul Scolar din Malu Mare, 6 din 32 de elevi au promovat. În acelasi judet exista chiar si un liceu, cel din localitatea Cârcea, unde nici unu din cei 16 elevi care au dat bacul nu l-a promovat. „Liceele cu aproape 100% sunt de renume, au traditie, au olimpici. Aceste rezultate erau de asteptat. La liceele slabe, clasele abia se completeaza, notele de admitere sunt mici, elevii nu au dat testele nationale. Comportamentul slab al elevilor nu este o surpriza”, ne-a declarat Luminita Popescu, inspectorul general scolar din Dolj.

Explicatia pentru aceasta situatie ar putea fi si sustinerea examenului de catre cei 60.000 de elevi care au terminat ruta progresiva. Despre acestia însa nu exista date la Ministerul Educatiei cu privire la promovarea examenului. Nimeni însa nu poate spune ca elevii au copiat la examen. În Mehedinti, de exemplu, celebrul judet în care elevii atrag notele de 10 ca magnetul, rezultatele bune sunt o traditie. „La liceele „Traian”, „Titeica”, la Economic sau la Pedagogic, unitati de prestigiu, elevii intra cu note foarte mari la care se adauga valoarea data în cei 4 ani. La clasele si modul de lucru de aici, asteptarile mele erau mai mari”, ne-a declarat Doinita Chircu, inspectorul general scolar. În Mehedinti, 13 elevi, ca si anul trecut, au obtinut medii de 10.

Info plus:

Bacalaureatul Big Brother

Elevii clujeni ar putea fi supravegheati mult mai atent la examene, daca salile de clasa ar fi dotate cu sisteme de supraveghere. Aceasta este initiativa Victorianei Boscaneanu, inspector scolar general adjunct din Cluj. „S-ar evita cazurile în care profesorii ar mai îndrazni sa priveasca nepasatori pe fereastra sau sa stea jos într-un colt al clasei, sau sa citeasca presa, în loc sa supravegheze elevii care dau examen”, a declarat inspectorul. Sistemul ar fi folositor si pentru prevenirea violentei sau pentru stimularea elevilor sa se îmbrace decent. Inspectorul va propune instalarea unor camere video în clase în consiliul de administratie al institutiei.

220.736 – numar total de elevi prezenti la examen

49.965 numar de elevi picati la examen



Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
bacalaureat, promovabilitate, licee, frauda, supraveghere,
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro