Publicata pe 05.07.2017 22:14 | 7125 de afișări

Președintele FSLI: Salariaţii sunt trataţi ca nişte „sclavi"

FEDERAŢIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT 
 
Nr.542/04.07.2017 
 
 
Către, 
Ministerul Educaţiei Naţionale, Domnului ministru Liviu Marian Pop, 
 
Stimate domnule ministru, 
 
 
Este de notorietate publică tragedia petrecută, în timpul examenului naţional de bacalaureat, la Colegiul Naţional „Alexandru loan Cuza" din Galaţi, când, în plină desfăşurare a examenului, doamna Rozina Miron şi-a pierdut viaţa. 
În acelaşi timp, multe cadre didactice - membri de sindicat, implicate în examenele naţionale din vara acestui an, ne-au sesizat condiţiile inumane în care s-au desfăşurat aceste examene. 
Din diverse motive, cel mai probabil din dorinţa de a se face economii la buget, în ultimii ani, numărul centrelor de evaluare din toată ţara au fost reduse. Aceasta dincolo de „mult clamata'' majorare a sumelor plătite pentru membrii comisiilor. Practic, fenomenul care s-a constatat este acela al creşterii semnificative - de la câteva sute de lucrări/evaluator/probă, la mii de lucrări/evaluator/probă; aceasta în condiţiile în care, în metodologiile de plată a membrilor comisiilor nu s-a prevăzut un număr maxim de lucrări/ evaluator/probă. La acestea s-a adăugat şi refuzul unui număr din ce în ce mai mare de cadre didactice de a mai accepta condiţiile în care se desfăşoară aceste examene naţionale. 
Lucrurile au degenerat grav în această vară când, aşa cum au reclamat membrii de sindicat, au fost numeroase situaţii în care un cadru didactic a avut de corectat câteva mii de lucrări, fără să se asigure condiţii optime, corectând 12-15 ore/zi, inclusiv în zilele de repaus săptămânal (sâmbătă şi duminică) fără a li se asigura nici măcar apă potabilă si interzicându-li-se să-şi procure alimente! 
Practic, deşi A.N.M. anunţase cod de caniculă, la nivelul centrelor de examen nu s-au luat nici măcar minimele măsuri ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, astfel cum acestea sunt prevăzute de O.U.G. nr. 99/2000.
Se poate concluziona că aceste examene naţionale s-au caracterizat prin condiţiile inumane de desfăşurarea a activităţii membrilor comisiilor de examen şi printr-o crasă încălcare a dispoziţiilor legale privind timpul şi condiţiile de muncă, ceea ce denotă grave erori de management ale sistemului! 
 
 
Stimate domnule ministru, 
 
Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ consideră că se impune, în cel mai scurt timp, să se analizeze - la nivel naţional - modul de desfăşurare a acestor examene, astfel încât, pentru viitor să nu se mai ajungă la situaţii în care salariaţii sunt trataţi ca nişte „sclavi". 
Este absolut necesar ca, împreună cu partenerii sociali, Ministerul Educaţiei Naţionale să adopte măsuri legislative care să garanteze desfăşurarea în condiţii normale a examenelor naţionale, cu respectarea demnităţii în muncă. 
 
Cu stimă, 
PREŞEDINTE,
Simion Hăncescu


Sursa:
Ai uitat parola? | Cont nou
ProfuDeMate - Grupuri google
Alăturaţi-vă Profului de Mate şi pe Google Groups
adresa, fsli, ministru, condiții, examene. profesori,
© 2006 - 2023 Mate.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Mate.Info.Ro